Naar Nieuwsoverzicht

De sportvereniging: een organisatie gebaseerd op vrijwilligheid die in staat moet worden geacht om ‘tradities’ en ‘ambities’ succesvol te kunnen verbinden

05/10/2011

Over de veranderingen die de sport heden ten dage doormaakt en de gevolgen daarvan voor de aard en het karakter van sportverenigingen, wordt veel gediscussieerd en vaak gespeculeerd. Dat laatste heeft vooral te maken met het ontbreken van relevant en praktijkgericht onderzoek.

In het kader van het Meerjaren onderzoeksprogramma 2007-2010 van het Mulier Instituut is samen met de Universiteit Utrecht een omvangrijk onderzoeksproject uitgevoerd waarbij sportverenigingen en hun veranderingsvermogen centraal hebben gestaan.

Voor dit project zijn verschillende (deel)onderzoeken uitgevoerd. Studies gebaseerd op literatuur en secundaire bronnen, maar er is ook veel nieuw empirisch materiaal verzameld bij verenigingen door middel van vragenlijsten en interviews.
De resultaten van al die onderzoeksinspanningen staan beschreven in deze publicatie. Daarmee wordt een unieke state of the art van de sportvereniging gepresenteerd. In de bijdragen worden onderzoek, beleid en praktijk met elkaar geconfronteerd.
Dat leidt tot een genuanceerd beeld van de sportvereniging anno nu. Een organisatie gebaseerd op vrijwilligheid die in staat moet worden geacht om ‘tradities’ en ‘ambities’ succesvol te kunnen verbinden.
Het Marco van Basten sportpark in Utrecht was woensdag 5 oktober het toneel van een bijeenkomst over heden en toekomst van sportverenigingen. De resultaten van een omvangrijk onderzoeksprogramma werden daar aan NOC*NSF aangeboden.
Hieronder kunnen enkele hoofdstukken worden gedownload in pdf.
Klik hier om Sportverenigingen: tussen tradities en ambities te bestellen bij Arko Sports Media.
Klik hier om het persbericht te downloaden (pdf).