Sportparticipatie en bondslidmaatschap daalt in krimpregio’s
3 mei 2018
In krimp- en anticipeerregio’s is de sportparticipatie tussen 2012 en 2016 en het bondslidmaatschap tussen 2014 en 2016 gedaald. Dat constateert het Mulier Instituut dat, in samenwerking met NOC*NSF en Kenniscentrum Sport, onderzoek heeft uitgevoerd in transitiegebieden. Dat zijn gebieden met relatief sterke demografische ontwikkelingen (krimp of groei). Verenigingen in bijna alle onderzochte transitieregio’s scoren lager op het gebied van organisatiekracht dan het landelijk gemiddelde. Dit betekent dat het ledenaantal, het kader, de accommodatie, de financiën en het beleid van verenigingen in zowel krimp- als groeiregio’s vaker tot zorgen leiden dan bij verenigingen in gebieden met minder sterke demografische ontwikkelingen.
Andere uitkomsten van het onderzoek:
- In groeiregio’s is de sportparticipatie tussen 2010 en 2016 en het bondslidmaatschap tussen 2014 en 2016 relatief stabiel gebleven.
- Bijna alle transitieregio’s scoren op het gebied van open club-gedachte boven het landelijk gemiddelde.
- Anders dan verwacht is de organisatiekracht en open club-gedachte in de groeiregio’s niet het sterkst ontwikkeld.
- Bijna alle transitieregio’s scoren bovengemiddeld op leefbaarheidsniveau.
- Maatschappelijke partners zien duidelijk het belang van open clubs voor de (transitie)regio; namelijk een bredere participatie van specifieke doelgroepen in de samenleving.
Het onderzoeksrapport is het eindrapport van een reeks van drie metingen naar de ontwikkeling van verenigingen in transitieregio’s. Het Mulier Instituut heeft dit onderzoek uitgevoerd met steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en in samenwerking met NOC*NSF en Kenniscentrum Sport.
Klik hier om het eindrapport ‘Sport in transitieregio’s’ te downloaden
Klik hier voor de brief die minister Bruins (VWS) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd over de uitkomsten van het rapport “Sport in transitieregio’s”.
Neem voor meer informatie contact op met Resie Hoeijmakers.