Mulier Instituut brengt betekenis van atletiek in Nederland in kaart

17 maart 2016

Ledental Atletiekunie in afgelopen 40 jaar verviervoudigd;
hardlopen vierde sport van Nederland

Een sport die groei doormaakt, verenigingen die vitaal zijn, een ondernemend landschap daaromheen en een redelijke succesvolle kruisbestuiving daartussen: menig sport zou jaloers zijn op atletiek. Sinds zijn vroegste geschiedenis heeft atletiek een centrale plaats in het sportlandschap ingenomen en heeft de sport zich stelselmatig ontwikkeld.

In de afgelopen 40 jaar is het aantal leden van de Atletiekunie verviervoudigd. Qua ledental is atletiek met 140.000 leden (in 2014) de achtste sport van het land. Sinds 2005 groeide het ledental van de bond met 29%. Dit maakt atletiek tot een van de grootste groeisporten van het laatste decennium.

Dit zijn enkele bevindingen uit het brancherapport Atletiek in Nederland, een initiatief van het Mulier Instituut. Het eerste exemplaar van het brancherapport wordt zaterdag 19 maart tijdens de Dag van de Atletiek op Sportcentrum Papendal door Theo Hoex, voorzitter van de Atletiekunie, uitgereikt aan Bart Zijlstra, directeur Sport van het ministerie van VWS.

Andere belangrijke bevindingen uit het brancherapport Atletiek in Nederland zijn:

  • Met een budget van 7 miljoen euro is de Atletiekunie financieel de twaalfde bond van het land. Tussen 1975 en 2015 groeide het marktaandeel atletiek van 1,2% naar 3,2%.
  • De bijna 300 atletiekverenigingen in Nederland tellen gemiddeld ruim 400 leden, twee maal zoveel als een gemiddelde sportvereniging in Nederland. Alleen bij hockey zijn verenigingen gemiddeld groter. Sinds 1979 zijn 5,8 miljoen schoolatletiekdiploma’s uitgereikt.
  • 14% van de Nederlanders loopt wel eens hard waarvan 10% minimaal maandelijks. Dat maakt hardlopen tot de vierde sport van het land en tot de grootste groeisport van de afgelopen jaren.
  • Voor zowel hardlopers als atleten geldt dat ze minder last hebben van overgewicht dan de gemiddelde (sportende) Nederlander en minder vaak roken. Hardlopers en atleten zijn doorgaans hoger opgeleid en zien zichzelf vaker als sporter dan de gemiddelde sporter.
  • Door regelmatig hard te lopen treden aanpassingen op in het lichaam die gunstig zijn voor onze gezondheid (zoals een vermindering van het lichaamsgewicht en van lichaamsvet, een verbetering van het cholesterol en een verlaging van de bloeddruk). Het risico op plotse hartdood is voor een sporter een factor 3-4 keer lager dan voor een niet-sporter. Wel treden bij hardlopen relatief veel blessures op (6,1 blessures per 1.000 uur hardlopen, tegen 2.0 gemiddeld over alle sporten).
  • Nederland telt ruim 2.000 hardloopevenementen en 193 atletiekaccommodaties. In 2014 trok de Rotterdam marathon 925.000 deelnemers en bezoekers en is daarmee het op een na beste bezochte sportevenement van Nederland.
  • Tussen 1948 en 2015 haalden Nederlandse atleten 64 medailles op EK’s, WK’s en Olympische Spelen. De laatste Nederlandse olympische atletiekmedaille dateert uit 1992 (Ellen van Langen, goud op 800 meter).
  • In 2014 werd op de publieke en commerciële zenders 37 uur atletiek en hardlopen uitgezonden en 14 miljoen uur atletiek en hardlopen gekeken. Atletiek is wat zendtijd betreft de achtste sport van het land en wat kijktijd betreft de veertiende.

Het Mulier Instituut bundelt in zijn vierde brancherapport de beschikbare kennis over atletiek in Nederland en biedt daarmee een overzicht van de Nederlandse atletiekwereld in al zijn facetten. In Atletiek in Nederland wordt ingegaan op de geschiedenis van atletiek, de beoefenaars, de organisatiestructuur en accommodaties, maar het brancherapport geeft ook inzicht in thema’s als evenementen, economie, topsport en gezondheid.

Het brancherapport atletiek is samengesteld door onderzoekers van het Mulier Instituut, de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN Sport en Bewegen) en Radboud UMC, onder redactie van Koen Breedveld en Paul Hover (Mulier Instituut) en in nauwe samenwerking met de Atletiekunie en uitgeverij Arko Sports Media. Atletiek in Nederland is na ‘Zwemmen in Nederland’, ‘Sportevenementen in Nederland’ en ‘Tennis in Nederland’ de vierde publicatie in de serie brancherapporten van het Mulier Instituut. Het vijfde brancherapport handelt over sportaccommodaties en verschijnt later dit jaar.

Klik hier om Atletiek in Nederland (ISBN 978-90-5472-355-4, 263 pagina’s) te bestellen.

Klik hier om Atletiek in Nederland in te zien (pdf).

Klik hier voor een video over het brancherapport met Koen Breedveld (Mulier Instituut) en Jan Willem Landré (Atletiekunie).

Klik hier voor een infographic over het brancherapport.