Bijna 1,5 miljoen Nederlanders sportvissen in vrije tijd

Bijna anderhalf miljoen Nederlanders sportvissen in hun vrije tijd. Daarvan zijn ruim 580.000 vissers aangesloten bij een hengelsportvereniging. In vergelijking met andere verenigingen in Nederland heeft de hengelsportvereniging een beperkte sociale functie. 40% van de leden heeft geen (actieve) band met de vereniging.

Dat concludeert het Mulier Instituut dat in opdracht van Sportvisserij Nederland de wensen en voorkeuren van sportvissers in kaart bracht.

Andere opvallende uitkomsten uit het onderzoek:

  • Bij het zoeken naar geschikt viswater letten de meeste vissers op rust (79%), bevisbaarheid vanaf de oever (78%) en natuurschoon (78%);
  • Bijna drie kwart (73%) van de sportvissers vindt het een goed idee om minder ervaren sportvissers bij het vissen op weg te helpen. De helft van de vissers wil zelf hulp ontvangen van anderen;
  • Ruim de helft van alle sportvissers is tevreden of zeer tevreden over de visvangsten, het gaat hierbij om het aantal vissen, het formaat van de vissen en de soorten vis die worden gevangen. Bijna een kwart geeft daarentegen aan wel behoefte te hebben aan betere visvangsten.

Bijna drie kwart (72%) van de aangesloten sportvissers wil in al het Nederlandse viswater kunnen vissen. 12 procent heeft begrip voor het feit dat hengelsportverenigingen een deel van hun water voor de eigen leden willen houden. 21 procent van de aangesloten sportvissers voelt zich op dit moment beperkt in de mogelijkheid om te vissen waar men wil.

Klik hier om de publicatie ‘Wat wil de sportvisser?’ te downloaden (pdf).