Financiën
Financiën
In de sportsector gaan jaarlijks grote geldbedragen om. Er is steeds meer behoefte aan kennis over de financiële aspecten van sport. Daarbij gaat het om overheden, verenigingen, consumenten, evenementen, voorzieningen en meer.
Het Mulier Instituut volgt de uitgaven van overheden en consumenten aan sport. We onderzoeken contributiehoogtes, huurtarieven voor sportaccommodaties en de financiële situatie bij sportaanbieders. En we volgen financiële ontwikkelingen in de sportwereld en de gevolgen daarvan voor de betaalbaarheid van sport voor burgers.
Ook kunnen we de financiële haalbaarheid van sportevenementen en -accommodaties onderzoeken en tarievenvergelijkingen uitvoeren voor gemeenten. Zo bieden we zicht op de prijsstelling en kostendekkendheid van sportaccommodaties.
Sportambtenaren vrezen dat kabinetsplannen tot bezuinigingen op sport leiden
Toegangsprijzen zwembaden, ijsbanen en klim- en boulderhallen stijgen meer dan inflatie
Contributies sportverenigingen stijgen, maar minder dan inflatie
Tarief- en exploitatievergelijkingen sportaccommodaties
Het overgrote deel van het gemeentelijk budget gaat op aan het bouwen en exploiteren van sportaccommodaties. Maar ook voor de gebruiker van de sportaccommodaties is een belangrijk deel van de uitgaven gerelateerd aan het huren van deze sportaccommodaties. De kosten van de sportaccommodatie worden dus verdeeld over de gemeente en de gebruiker. Deze verdeling van kosten is alleen allesbehalve uniform. De verdeling van de lasten verschilt per gemeente, per (type) accommodatie en per huurder. Om inzicht te krijgen in de wijze waarop de sportaccommodaties in gemeenten geëxploiteerd worden, voert het Mulier Instituut exploitatievergelijkingen uit.
Tarievenvergelijking Brabantse gemeenten
Wat kost sport in de vijf grootste Brabantse gemeenten? Het Mulier Instituut bood een intergemeentelijke vergelijking van tarieven van sportaccommodaties en sportbegrotingen in Breda, Den Bosch, Eindhoven, Helmond en Tilburg.
Publicaties
- Financiële aspecten van lokaal sportbeleid 2018: inzicht in het perspectief van de lokale sportambtenaar
- De Social Return On Investment (SROI) van sport en bewegen
- Contributiemonitor 2017/2018
- Brancherapport sportverenigingen in Nederland: financiën van sportverenigingen (h8)
- Bestedingen per uur sporten 2018
- Sport en recessie
- Monitor sportuitgaven gemeenten
- Opzeggen sportlidmaatschap: motivatie en implicaties voor verband en frequentie sportdeelname, factsheet 2018/19
- Consumentenuitgaven aan sport 2018