Financiën
In de sportsector gaan jaarlijkse grote geldbedragen om. De behoefte aan kennis over de financiële aspecten van sport neemt toe. In het licht van de economische crisis, achteruitgang in koopkracht, toenemende armoede en bezuinigingen van gemeenten op hun uitgaven voor het sportbeleid onderzoekt het Mulier Instituut hoe de financiële situatie in de sportwereld zich ontwikkelt, en meer in het bijzonder hoe deze ontwikkelingen de betaalbaarheid van sport voor de burger beïnvloeden. Daartoe wordt onder meer onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van enkele belangrijke financiële kengetallen van de sportsector, zoals gemeentelijke uitgaven aan sport, consumentenuitgaven aan sport, contributiehoogtes, huurtarieven en de financiële situatie bij sportverenigingen en -bonden.
Daarnaast voert het Mulier Instituut economische haalbaarheidsstudies uit voor gemeenten en voor marktpartijen waar het gaat om specifieke typen sportaccommodaties of de organisatie van een topsportevenement. Verder is het Mulier Instituut gespecialiseerd in tarievenvergelijkingen voor gemeenten in relatie tot de prijsstelling en kostendekkendheid van sportaccommodaties.
Tarief- en exploitatievergelijkingen sportaccommodaties
Het overgrote deel van het gemeentelijk budget gaat op aan het bouwen en exploiteren van sportaccommodaties. Maar ook voor de gebruiker van de sportaccommodaties is een belangrijk deel van de uitgaven gerelateerd aan het huren van deze sportaccommodaties. De kosten van de sportaccommodatie worden dus verdeeld over de gemeente en de gebruiker. Deze verdeling van kosten is alleen allesbehalve uniform. De verdeling van de lasten verschilt per gemeente, per (type) accommodatie en per huurder. Om inzicht te krijgen in de wijze waarop de sportaccommodaties in gemeenten geëxploiteerd worden, voert het Mulier Instituut exploitatievergelijkingen uit.
Tarievenvergelijking Brabantse gemeenten
Wat kost sport in de vijf grootste Brabantse gemeenten? Het Mulier Instituut bood een intergemeentelijke vergelijking van tarieven van sportaccommodaties en sportbegrotingen in Breda, Den Bosch, Eindhoven, Helmond en Tilburg.
Publicaties
- Financiële aspecten van lokaal sportbeleid 2018: inzicht in het perspectief van de lokale sportambtenaar
- De Social Return On Investment (SROI) van sport en bewegen
- Contributiemonitor 2017/2018
- Brancherapport sportverenigingen in Nederland: financiën van sportverenigingen (h8)
- Bestedingen per uur sporten 2018
- Sport en recessie
- Monitor sportuitgaven gemeenten
- Opzeggen sportlidmaatschap: motivatie en implicaties voor verband en frequentie sportdeelname, factsheet 2018/19
- Consumentenuitgaven aan sport 2018