Overheidsuitgaven aan sport
De Nederlandse breedtesport wordt door verschillende partijen gefinancierd. Naast consumenten komt de grootste bijdrage daaraan van gemeenten. Het Mulier Instituut volgt deze overheidsuitgaven aan sport.
Gemeentelijke uitgaven aan sport
Samen met consumenten nemen overheden het grootste deel van de financiering van de breedtesport voor hun rekening. Van de overheden besteden met name gemeenten geld aan de sport. Ze investeren in de fijnmazige sportinfrastructuur die Nederland rijk is en dragen als exploitant of eigenaar van sportaccommodaties via niet-marktconforme huurtarieven bij aan het betaalbaar houden van de (verenigings)sport.
Jaarlijks gaat ongeveer 75 procent van de gemeentelijke sportuitgaven naar sportaccommodaties. Daarnaast investeren ze in sportbeleid en -activering, onder andere door (co)financiering van buurtsportcoaches en door subsidies te verstrekken voor sportstimulering.
Onderzoek naar gemeentelijke sportuitgaven
Deze belangrijke rol van gemeenten voor sport geeft aanleiding om de gemeentelijke sportuitgaven te onderzoeken. Zo houden we zicht op de ontwikkelingen in de sportuitgaven en de mogelijke implicaties voor de sportsector.
Sinds 2015 volgen we de ontwikkelingen in de gemeentelijke sportuitgaven op basis van Iv3-data van het CBS en rapporteren we hier jaarlijks over in de Monitor sportuitgaven gemeenten. Daarnaast bevragen we sportambtenaren via het panel van de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) over de gevolgen van landelijke ontwikkelingen, zoals de coronacrisis en energiecrisis, voor de financiering van lokaal sportbeleid.
Onze expert
Bekijk ook
Betaalbaarheid van sport
Het Mulier Instituut onderzoekt wat het kost om te sporten, hoeveel mensen hieraan uitgeven en wat overheden doen om sport betaalbaar te maken.
Financiële situatie sportaanbieders
Het Mulier Instituut monitort verschillende aspecten van financiën in relatie tot sportaanbieders. Zo volgen we de situatie bij sportverenigingen en de toegangsprijzen van sportaccommodaties.