Onderwerpen
Beweegvriendelijke omgeving
We onderzoeken hoe beweegvriendelijke de openbare ruimte in Nederland is. Voor gemeenten en provincies brengen we in kaart waar de sterke en verbeterpunten op dit gebied liggen.
Duurzaamheid
We volgen de ontwikkelingen op het gebied van de duurzaamheid van sportaccommodaties. We zijn onder andere betrokken bij diverse duurzaamheidsstudies naar het besparingspotentieel van sportaccommodaties.
Huurtarieven en exploitatie
Twee belangrijke aspecten van het beheer van sportaccommodaties zijn hoe de exploitatie is vormgegeven en hoe hoog de huurtarieven zijn. Het Mulier Instituut volgt de ontwikkelingen op dit gebied en biedt gemeenten inzicht in hun specifieke situatie.
Multifunctionaliteit en meervoudig gebruik
Sportvoorzieningen kosten veel geld. We onderzoeken daarom hoe voorzieningen multifunctioneel kunnen worden ingezet of voor meerdere gebruikers beschikbaar gemaakt kunnen worden.
Ruimte voor sport in gemeenten
Via ruimteonderzoek geven we gemeenten inzicht in de vraag naar en het aanbod aan sportaccommodaties, nu en in de toekomst, zodat zij hierop kunnen inspelen.
Sportvoorzieningen en sportdeelname
We doen onderzoek naar de sportvoorzieningen in Nederland en de relatie hiervan met sportdeelname en beleid om deze te stimuleren.
Uitgelicht
Database SportAanbod (DSA)
De Database SportAanbod (DSA) is een landelijk databestand met gegevens over ongeveer 22.000 sportaccommodaties in Nederland. Het Mulier Instituut beheert de DSA en ontwikkelt deze door.
Kernindicator Beweegvriendelijke Omgeving
Met de Kernindicator Beweegvriendelijke Omgeving (KBO) brengt het Mulier Instituut in kaart in hoeverre de openbare ruimte geschikt is om in te sporten en bewegen.
Monitoring sportakkoord: ruimte voor sport en bewegen
Ruimte voor sport en bewegen is een van de thema’s van het Nationaal Sportakkoord (voorheen Duurzame sportinfrastructuur). Het Mulier Instituut monitort de voortgang op dit thema.
Het laatste nieuws over dit thema
Druk op sportaccommodaties neemt sterk toe, wel grote regionale verschillen
De Nederlandse bevolking blijft de komende jaren toenemen. Dat betekent een grotere druk op sportvoorzieningen. De ambities van NOC*NSF om meer mensen te laten sporten, vragen nog eens om extra sportruimte.
Toegangsprijzen zwembaden, ijsbanen en klim- en boulderhallen stijgen meer dan inflatie
De toegangsprijzen van zwembaden, ijsbanen en klim- en boulderhallen stijgen meer dan de inflatie. Dit blijkt uit de Toegangsprijsmonitor 2023/2024 van het Mulier Instituut, de…
Sportakkoord II: samenwerken om het fundament van de sport te versterken
Sportakkoord II is nu een jaar onderweg. In dit jaar is de uitvoering gestart, zijn netwerken verder uitgebouwd, wordt de clubondersteuning verbeterd en…