Verhouding gezond/minder gezond aanbod in sportkantines in de afgelopen jaren ongewijzigd
24 januari 2020
Ruim twee derde van verenigingsbestuurders geeft aan dat hun eigen kantine (69%) of horeca bij de sportaccommodatie (65%) merendeels ‘minder gezond’ aanbod dan ‘gezond aanbod’ heeft (69%). Dit is ten opzichte van 2014 en 2016 nagenoeg ongewijzigd. In de exploitantenhoreca is het aandeel kantines met overwegend gezond aanbod iets gestegen (van 5% in 2014 naar 14% in 2019).
Dit blijkt uit een peiling onder verenigingsbestuurders uit het Verenigingspanel van het Mulier Instituut, uitgevoerd in opdracht van JOGG. In het voorjaar van 2019 zijn zij bevraagd over het assortiment in de sportkantine en rook- en alcoholbeleid bij hun vereniging.
Andere belangrijke bevindingen:
- Ruim een derde van de verenigingsbestuurders is van mening dat sportverenigingen consumptie van gezondere producten in de sportkantine moeten stimuleren (38%). De helft van de verenigingsbestuurders is hierin neutraal (46%).
- In drie vijfde van de verenigingskantines en twee vijfde van de exploitantenhoreca zijn maatregelen in het kader van gezondere producten genomen, zoals zorgen dat water voor iedereen makkelijk in de kantine te verkrijgen is.
- Ruim een kwart van de verenigingsbestuurders heeft geen wens voor een gezondere sportkantine. Zij geven aan dat: er geen vraag naar gezondere producten is; de verwachting is dat dit niet ten goede komt aan de omzet; de vereniging te klein is; het aanbod al gezond genoeg is.
- De meeste verenigingsbestuurders geven aan dat in hun verenigingskantine beleid is over verantwoord alcoholgebruik en roken. Wat betreft alcohol wordt het meest gevraagd naar de leeftijd bij alcoholverkoop en wordt niet geschonken aan kantinebezoekers die dronken zijn. Wat betreft roken hebben de meeste verenigingskantines een rookverbod binnen.
Klik hier voor de rapportage ‘Gezondere sportkantines in 2019’.
Neem voor meer informatie contact op met Janine van Kalmthout.