Onderzoek naar beweeggedrag voor gemeente Maastricht
Hoe is de sport- en beweegdeelname in Maastricht, in vergelijking met de landelijke cijfers? Die vraag gaan de onderzoekers van het Mulier Instituut voor de gemeente Maastricht beantwoorden.

Het onderzoek naar sport- en beweegdeelname wordt uitgevoerd onder de inwoners van de gemeente Maastricht van 12 jaar en ouder. De vragenlijst die de onderzoekers breed gaan verspreiden, wordt gemaakt in samenspraak met de gemeente. Daarbij putten we uit eerder gebruikte vragenlijsten in landelijk onderzoek over onder meer het sporten en bewegen in de openbare ruimte en motieven en belemmeringen.
Dankzij dat eerdere onderzoek en de beweegrichtlijnen die het RIVM uitvraagt, hebben we nu een landelijk referentiekader. Op die manier kunnen we straks de resultaten in de Maastrichtse wijken vergelijken met het landelijke beeld.
Neem voor meer informatie contact op met Eva Heijnen
Meer nieuws over dit thema

De helft van de bevolking pakt een vroegere sport weer op
De helft van de Nederlanders begint opnieuw met een sport, waar ze ooit mee gestopt zijn. Dat wordt herintreden in sport genoemd. Ook denkt 40 procent van de Nederlanders erover na om een vroegere sport opnieuw op te pakken. Dit suggereert dat herintreden een mogelijkheid biedt om sportdeelname te bevorderen.

Hoeveel nemen Nederlanders deel aan sport en cultuur?
Sport en cultuur zijn belangrijke pijlers van de vrijetijdsbesteding van Nederlanders. Het Mulier Instituut en de Boekmanstichting hebben samen onderzocht in hoeverre Nederlanders deelnemen aan sport- en cultuuractiviteiten. En hoe deze domeinen zich tot elkaar verhouden.

Steeds meer Nederlanders sporten het liefst individueel zonder regels of begeleiding
Steeds meer Nederlanders willen het liefst individueel sporten, zonder regels of begeleiding. Bijvoorbeeld hardlopen of fitness. Een derde geeft hier voorkeur aan (38%). In 2017 was dit nog een kwart (23%).