Verduurzaming sportvastgoed nog niet op koers om klimaatafspraken te halen
Het sportvastgoed is de afgelopen jaren duurzamer geworden, maar de doelen uit de Routekaart Verduurzaming Sport zijn nog niet in zicht. Dat blijkt uit het ‘Jaarrapport Duurzame Sportinfrastructuur 2022’ van het Mulier Instituut.
Zo heeft in 2022 40 procent van de 550 sportaccommodaties met een bekend energielabel een C-label of lager. Het energie- en gasverbruik is wel gedaald, maar dat lijkt voor een belangrijk deel het gevolg van de coronasluiting van sportaccommodaties.
Er moeten dus nog grote stappen gezet worden om te voldoen aan de klimaatafspraken. Het is de vraag of dit gaat lukken met de huidige energiecrisis en de financiële positie van gemeenten en sportaanbieders, mede door de coronaperiode.
Meer sportvelden milieuvriendelijk beheerd
Bij het milieuvriendelijker beheren van grassportvelden is een positieve ontwikkeling zichtbaar. Het aandeel grassportvelden dat milieuvriendelijk wordt beheerd is toegenomen. Waar dit nog niet het geval is, is de intentie uitgesproken om toe te werken naar milieuvriendelijk beheer.
Sportaccommodaties minder gebruikt
Het gebruik van sportaccommodaties is in 2021 en 2022 afgenomen in vergelijking met de periode voor corona. In de openbare buitenruimte en thuis werd in de coronaperiode juist meer gesport.
Na het opheffen van de coronamaatregelen is maar beperkt teruggeveerd naar oude patronen van accommodatiegebruik. Het gebruik van formele sportaccommodaties, en dan vooral binnensportaccommodaties, is daardoor afgenomen.
Nederland beweegvriendelijker
Nederland is beweegvriendelijker geworden, zo wijst de Kernindicator Beweegvriendelijke Omgeving uit. Verder is in omgevingsvisies duidelijk meer aandacht voor sport en bewegen dan begin 2020. Hiermee lijkt een beweegvriendelijke omgeving beter verankerd op lokaal niveau. Bij discussies over een gezondheidsbevorderende leefomgeving én meer algemeen bij ruimtelijke vraagstukken.
Exploitatie van sportaccommodaties onder druk
Met de stijging van personeelskosten, de toegenomen energielasten en de daling van het gebruik van sportaccommodaties is het lastig om de exploitatie rond te krijgen. Hoewel er goede initiatieven zijn geweest en wordt geprobeerd sportaccommodaties beter in te zetten, blijft dit een groot probleem.
Jaarrapport Duurzame Sportinfrastructuur
Het Mulier Instituut monitort de voortgang op het thema Duurzame sportinfrastructuur uit het Nationaal Sportakkoord. In dit vierde jaarrapport is aandacht voor (1) het landschap van sportaccommodaties, (2) verduurzaming in de sport, (3) exploitatie- en beheervraagstukken en (4) de beweegvriendelijke omgeving.
Lees de volledige bevindingen in het ‘Jaarrapport Duurzame Sportinfrastructuur 2022’.
Lees ook de Kamerbrief over sportstelsel en sportbeleid vanaf 2023.
Neem voor meer informatie contact op met Remco Hoekman.