Topsporters waarderen de ondersteuning bij de overstap naar een volgende carrière
Sinds eind 2017 is NOC*NSF gestart met het programma TeamNL@work, dat zich richt op de begeleiding van (oud-)topsporters bij de overstap van topsporter naar een volgende carrière. Het programma biedt onder andere loopbaanbegeleiding, coaching op de werkvloer, arbeidsmarktoriëntatie en competentieontwikkeling. Het programma wordt gefinancierd door het ministerie van VWS.
Het aandeel topsporters dat gebruik maakte van het programma TeamNL@work steeg van 6 procent in 2017 naar 40 procent in 2019. Een ruime meerderheid van de topsporters (80%) is erg tevreden over deze ondersteuning. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut dat in opdracht van het ministerie van VWS is uitgevoerd.
Het ondersteuningstraject wordt gemiddeld beoordeeld met een 8,5 en (oud-) topsporters raden het traject sterk aan.
Andere belangrijke conclusies:
- Eén op de vijf topsporters is nog helemaal niet bezig met de overstap naar een volgende maatschappelijke carrière (studie/werk).
- Ruim de helft van de topsporters met een selectiestatus (57%) ervaart het huidige inkomen als onvoldoende om financieel rond te komen.
- Voor twee derde van de oud-topsporters was de beëindiging van hun topsportcarrière grotendeels vrijwillig. Niettemin heeft een zelfde aandeel moeite (gehad) met de overstap naar een andere invulling van hun leven. Een op de drie oud-topsporters vond de carrièrebeëindiging lastiger dan vooraf gedacht.
- De meeste topcoaches zien de combinatie van topsport met studie/werk gericht op een volgende carrière als een gedeelde verantwoordelijkheid van de topsporter zelf, de coach en de bond/ NOC*NSF. Vergeleken met 2017 vinden minder coaches dat deze verantwoordelijkheid alleen bij topsporters ligt (6%)
- Topsporters met een status beoordelen de rol van de coach in de combinatie topsport met studie/werk vaker als stimulerend (36%) dan topsporters zonder status (11%) en oud-topsporters (15%). Topcoaches zelf beoordelen hun eigen rol beduidend positiever. Wel is de bewustwording bij de coaches over dit onderwerp gestegen ten opzichte van 2017.
Klik hier om de rapportage ‘Monitoring TeamNL@work 1-meting’ te downloaden.
Neem voor meer informatie contact op met Marit Dopheide (Mulier Instituut).