EK Atletiek Amsterdam 2016: innovatief evenement met focus op maatschappelijke impact

19 december 2016

De Europese Kampioenschappen Atletiek Amsterdam 2016 (EK) hebben geleid tot een economische impact van 7,8 miljoen euro voor de gemeente Amsterdam en tot 1,6 miljoen euro aan additionele bestedingen in de gemeente Haarlemmermeer. Bezoekers beoordeelden het evenement met een gemiddeld rapportcijfer van 8,2, het gros van de bezoekers beleefde plezier aan het evenement en voelde zich trots. Tevens verwachtten bezoekers dat het evenement bij gaat dragen aan de promotie van de gemeente Amsterdam als toeristische bestemming.

Dat zijn de belangrijkste resultaten van het onderzoek naar de economische impact en beleving van de EK dat het Mulier Instituut in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam in opdracht van de Stichting EK Atletiek Amsterdam 2016 heeft verricht. De EK vonden van 5 juli tot en met 10 juli 2016 in het Olympisch Stadion en op het Museumplein in Amsterdam plaats. Andere belangrijke conclusies zijn:

  • De EK waren goed voor 48.000 unieke bezoekers die ruim 106.000 bezoeken aan het evenement aflegden. Zes op de tien EK-bezoekers was dankzij de EK in de gemeente Amsterdam. Met ruim 126.000 verkochte tickets is het doel ten aanzien van ticketverkoop ruim overschreden.
  • De gratis toegankelijke wedstrijden op het Museumplein hebben bijgedragen aan de zichtbaarheid van de EK en de promotie van atletiek, al is deze locatie waarschijnlijk vooral symbolisch en communicatief van grote betekenis geweest.

Het Mulier Instituut is door de Stichting EK Atletiek Amsterdam 2016 ook gevraagd een samenvatting te maken van vier rapporten over de EK.

De Stichting EK Atletiek Amsterdam 2016 heeft DSP-groep gevraagd onderzoek te doen naar de evaluatie van de maatschappelijke impact van de EK Atletiek 2016 waarbij de side-events object van onderzoek waren.

Klik hier voor het rapport over de economische impact en beleving.

Klik hier voor de samenvatting van de vier rapporten.

Klik hier voor het persbericht van de Stichting EK Atletiek Amsterdam 2016.

Neem voor meer informatie over het onderzoek contact op met Paul Hover.