Vrijwilligers halen veel energie uit Vierdaagse

Mensen die aan de Vierdaagse meewerken halen veel energie uit hun vrijwilligerswerk. Dat blijkt uit onderzoek onder vrijwilligers van het wandelevenement door sociologen Koen Breedveld en Hidde Bekhuis van de Radboud Universiteit.

De vrijwilligers investeren gemiddeld 110 uur in hun Vierdaagse. Maar feit is dat de Vierdaagse vooral energie teruggeeft. De mensen van de Vierdaagse zijn gezond, gelukkig, maatschappelijk actief en hebben vertrouwen in hun medemens.

Uit het onderzoek onder 252 van de meer dan 350 vrijwilligers blijkt verder dat 62% van de vrijwilligers nieuwe vrienden heeft opgedaan door de Vierdaagse. 52% noemt de Vierdaagse zijn of haar ‘lust van hun leven’. 73% beschouwt de Vierdaagse als zijn of haar familie. 73% voelt zich gewaardeerd door het werken bij de Vierdaagse, 86% voelt zich maatschappelijke nuttig. 69% zegt nieuwe dingen te hebben geleerd tijdens het werken voor de Vierdaagse.

Breedveld: ‘Vrijwilligers zijn een interessante groep. Nederland is een land met heel veel vrijwilligers, naast Zweden is er geen ander land dat zoveel sportvrijwilligers kent als Nederland. 15% van de Nederlanders is actief in het vrijwilligerswerk in en rond sport. Sport is daarmee de grootste vrijwilligerssector van het land.’

Gemiddelde vrijwilliger

De gemiddelde  Vierdaagsevrijwilliger is bijna 10 jaar actief bij de Vierdaagse. 11% werkt al meer dan 20 jaar bij de Vierdaagse , één vrijwilliger heeft er al 51 Vierdaagse opzitten. De verdeling tussen mannen en vrouwen is vrijwel in evenwicht.

Breedveld: ‘Het onderzoek geeft een goed beeld van wat het vrijwilliger zijn bij de Vierdaagse betekent, voor de mensen zelf, maar ook voor de maatschappij. Mensen leren door hun vrijwilligerswerk nieuwe vaardigheden, voelen zich gerespecteerd in de samenleving, en doen nieuwe sociale contacten op. Mede daardoor voelen ze zich gelukkig en gezond.’

Een samenvatting van het onderzoek ‘De mensen van de Vierdaagse’ is hier te vinden. Voor de achterliggende data kunnen journalisten contact opnemen met Koen Breedveld. Vorig jaar deed Breedveld al onderzoek naar de deelnemers van de Vierdaagse.    

Meer weten? Neem contact op met Koen Breedveld

k.breedveld@maw.ru.nl / 06 28 33 40 42

Wetenschapscommunicatie Radboud Universiteit: media@ru.nl / (024) 361 6000