Wat betekenen de coronamaatregelen voor sport en bewegen?
Het Mulier Instituut is gestart met onderzoek om de gevolgen van de coronamaatregelen voor de sportsector in kaart te brengen. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende onderzoeken terug:
Monitor Sport en corona
De omzetderving in de sportsector tot 1 augustus 2020 ten gevolge van de coronamaatregelen wordt geschat op 1,5 miljard euro. Voor ongeveer een derde van dat bedrag kunnen kosten worden bespaard en nog eens een derde wordt gecompenseerd met steunmaatregelen van de overheid. De resterende schade zal moeten worden opgevangen door de inzet van reserves en onttrekkingen van het eigen vermogen van sportorganisaties en sportbedrijven. Dit blijkt uit de monitor Sport en corona. Deze rapportage is de eerste overzichtsstudie in een serie monitorrapportages die het Mulier Instituut uitbrengt, waarin de gevolgen van coronamaatregelen voor de sportsector gevolgd worden. Medio september en december dit jaar zijn nieuwe rapportages voorzien. Contactpersoon voor dit onderzoek is Hugo van der Poel.
Sportverenigingen
Vier op de tien sportverenigingen in Nederland maken zich (ernstige) zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor de vereniging. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut, dat in opdracht van NOC*NSF en in afstemming met de Vereniging Sport en Gemeenten en het ministerie van VWS de gevolgen van de beperkende maatregelen in verband met het coronavirus voor sportverenigingen onderzocht. De resultaten van het rapport zijn hier terug te lezen. Contactpersonen voor dit onderzoek zijn Resie Hoeijmakers en Janine van Kalmthout.
Commerciële sportaanbieders
Partijen die zijn aangesloten bij het Platform Ondernemende Sport (POS), zoals fitnesscentra, zwembaden en golfbanen, hebben zelf vragenlijsten uitgezet. Het Mulier Instituut werkt samen met deze partijen en er worden onderling gegevens uitgewisseld. Contactpersoon is Hugo van der Poel.
Gemeenten
In samenwerking met Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) is onderzoek gedaan naar de gevolgen van de coronamaatregelen voor gemeenten en in het bijzonder het gemeentelijk sportbeleid. Resultaten zijn hier terug te vinden. Remco Hoekman is contactpersoon.
Volwassenen
In de eerste weken na het ingaan van de coronamaatregelen zijn minder volwassenen gaan sporten/bewegen. Dit blijkt uit het rapport: ‘Sport en bewegen in tijden van covid-19‘. Contactpersoon is Remko van den Dool.
Jong volwassenen
De centrale vraag in dit onderzoek onder stedelijke jong volwassenen is of de crisis leidt tot structurele veranderingen in sport- en beweeggedrag, en welke factoren daarop het meest van invloed zijn. Dit wordt een langerlopend onderzoek, maar de eerste resultaten zijn beschikbaar voor de zomer. Contactpersoon is Vicky Dellas.
Kinderen
De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zijn sinds kort versoepeld. Kinderen hebben weer meer mogelijkheden om te sporten en bewegen, bijvoorbeeld op school en bij sportverenigingen. Het Mulier Instituut onderzoekt of kinderen gymles hebben en hoe verenigingssporten tijdens de coronamaatregelen wordt ingevuld . De eerste resultaten van dit onderzoek worden voor de zomer verwacht. Contactpersoon is Maxine de Jonge.
Tijdens de eerste weken van de intelligente lockdown hebben 750 ouders van kinderen tussen de vier en elf jaar meegewerkt aan onderzoek over het beweeggedrag van kinderen. Lees hier meer over in de rapportage:’Beweeggedrag van kinderen in tijden van corona’. Bekijk hier een factsheet over kinderen en buitenspelen in de eerste weken van de coronamaatregelen. Jorien Slot-Heijs is contactpersoon voor deze twee onderzoeken. De impact van de coronamaatregelen op beheerde buitenspeellocaties is ook onderzocht. In dit factsheet lees je hier meer over. Dorine Collard is contactpersoon.
Buurtsportcoaches
De getroffen maatregelen hebben grote invloed op het werk van buurtsportcoaches en raken hun werkgevers. Buurtsportcoaches en hun werkgevers zijn middels een vragenlijst en interviews benaderd om aan te geven wat er is veranderd in hun werkzaamheden en organisatie. Resultaten van dit onderzoek zijn hier terug te lezen. Contactpersoon voor het onderzoek onder buurtsportcoaches en hun werkgevers is Wikke van Stam.
Mensen met een beperking
De coronamaatregelen hebben ongetwijfeld ook invloed op de deelname aan en de organisatie van sporten en bewegen voor mensen met een beperking. Naast veranderingen in het sportgedrag, kan de thuisisolatie voor mensen met een beperking ook een vermindering van sociale contacten betekenen. Deze en mogelijk andere gevolgen plus aanbevelingen voor eventuele oplossingen komen aan bod tijdens bestaande peilingen bij stakeholders en mensen met een beperking die in het kader van de Monitor inclusief sporten en bewegen worden uitgevoerd. Meer informatie is te verkrijgen bij Caroline van Lindert.
Topsport
Het coronavirus heeft een grote impact op de topsport. Alle grote sportevenementen die gepland stonden in de zomer van 2020, waaronder ook de Olympische en Paralympische Spelen in Tokyo, zijn afgelast of verzet. Het Mulier Instituut heeft de impact van de coronacrisis op de topsportsector en de topsporters zelf onderzocht. De resultaten hiervan zijn verwerkt in de monitor Sport en corona. Contactpersoon is Marit Dopheide.
De coördinatie van de onderzoeken ligt bij Hugo van der Poel. Ook voor vragen die hier niet beantwoord zijn, kunt u bij hem terecht.