Wikke van Stam

Wikke van Stam is als bewegingswetenschapper en sportpsycholoog geïnteresseerd in de motivatie van mensen om wel of juist niet te sporten/bewegen. Door middel van onderzoek wil zijn wetenschap, beleid en praktijk verbinden.

Als senior onderzoeker bij het Mulier Instituut monitort Wikke de Brede Regeling Combinatiefuncties (BRC), een landelijk programma waarmee gemeenten buurtsport- en cultuurcoaches kunnen aanstellen om mensen in hun eigen omgeving in beweging te krijgen en voor iedereen een passend sport- of cultuuraanbod te creëren. Daarnaast richt zij zich in haar onderzoek naar de mentale aspecten van sport en bewegen. Ze kijkt onder andere naar hoe sportprofessionals en beleidsmakers de mentale gezondheid door middel van sport en bewegen kunnen verbeteren. Ook is zij expert in de lokale monitoring en evaluatie van (buurtsportcoach)beleid.

In haar werk put Wikke uit jarenlange ervaring met de uitvoering van sportbeleid op gemeentelijk niveau en uit haar expertise als sportpsycholoog. . Wikke (her)kent specifieke belemmeringen en motivationele factoren (fysiek, mentaal, praktisch) bij individuen en specifieke doelgroepen (mensen die drempels ervaren om deel te nemen aan sport en bewegen, zoals mensen met psychische problemen, mensen in armoede, mensen met een beperking of mensen van een bepaalde leeftijd).

Wikke kent de sport niet alleen vanuit haar werkzame leven, zij slaat wekelijks een balletje op het volleybalveld, is als vrijwilliger betrokken bij haar sportvereniging en kijkt graag naar sportwedstrijden uit verschillende takken van sport. Op welke manier dan ook, sport zorgt bij haar voor beleving en lol.

Publicaties

Meer publicaties