Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

Samenwerken voor een actieve toekomst

auteur(s):
Baggen, W., Gómez Berns, A., Stam, W. van
plaats:
Utrecht
uitgever:
Mulier Instituut
jaar:
2024
collatie:
8 p.
documenten:

Samenwerken voor een actieve toekomst: de samenwerking van BRC-functionarissen met ondernemende sportaanbieders, factsheet 2024/10

samenvatting:

Negen op de tien sportfunctionarissen, bijvoorbeeld buurtsportcoaches, werkten in 2023 samen met ondernemende sportaanbieders. Vooral met fitnesscentra, zwembaden, dansscholen of tennis-/padelclubs. De samenwerking met zwembaden was het vaakst structureel van aard. Dat blijkt uit een peiling onder 107 sportfunctionarissen.

Sportfunctionarissen werkten het vaakst samen met fitnesscentra, maar die samenwerking was minder structureel dan bijvoorbeeld met zwembaden. Mogelijk botst het commerciële karakter daarvoor te veel met het werk van sportfunctionarissen.

Financiën struikelblok voor samenwerking
Voor sportfunctionarissen zijn de financiën een struikelblok in de samenwerking met ondernemende sportaanbieders. Niet iedereen kan er sporten, omdat de kosten te hoog zijn. Als we willen dat iedereen een passende sport kan vinden, is het belangrijk om de ondernemende sport (financieel) toegankelijk te maken voor iedereen.

Eén op de drie sportfunctionarissen kent het POS
Maar één op de drie sportfunctionarissen is bekend met het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS). Het POS is vanaf 2022 medeondertekenaar van het sportakkoord en vertegenwoordigt de brancheorganisaties uit de ondernemende sport.

Peiling onder sportfunctionarissen
De 107 respondenten in deze peiling uit het najaar van 2023 zijn lid van het BRC-onderzoekspanel. Ze werken voornamelijk als buurtsportcoach. Maar ook combinatiefunctionarissen onderwijs, clubkadercoaches, beweegcoaches en coördinatoren sport en preventie hebben de vragenlijst ingevuld.

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
030-3041100
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl