Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

Sport en bewegen voor de mentale gezondheid

auteur(s):
Ooms, L., Stam, W. van, Tije, T. ten
plaats:
Utrecht
uitgever:
Mulier Instituut
jaar:
2024
collatie:
49 p. bijl. tab. Met lit. opg.
documenten:

Sport en bewegen voor de mentale gezondheid: lessen uit zes lokale initiatieven

Portretten jongeren: ervaringen van tien jongeren met sporten en bewegen en hun mentale gezondheid, bijlage

samenvatting:

Om de mentale gezondheid van mensen te stimuleren door sporten en bewegen is het belangrijk dat trainers oprechte persoonlijke aandacht voor deelnemers hebben. Zowel tijdens als buiten de trainingen. Daarnaast moeten ze een omgeving creëren waarin mensen zich veilig voelen om te sporten en hun verhaal te vertellen. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder betrokkenen en deelnemers van zes succesvolle lokale initiatieven.

De aandacht voor sporten en bewegen als middel om de mentale gezondheid te stimuleren is in landelijk en lokaal beleid de laatste jaren toegenomen. Maar gemeenten, sport- en beweegaanbieders en andere lokale partijen weten vaak niet hoe ze dat kunnen doen. Daarom deed het Mulier Instituut hier onderzoek naar.

Twee trainers
Bij de onderzochte sport- en beweeginitiatieven begeleiden meestal twee trainers de activiteiten: één met expertise op het gebied van sport en één met expertise op het gebied van mentale gezondheid. Zo kunnen zij deelnemers op beide vlakken goed begeleiden. Het zorgt er ook voor dat andere lokale partijen, zoals de gemeente, veel vertrouwen in de initiatieven hebben.

Nauwe samenwerking met gemeente
De lokale uitvoerders van de initiatieven werken allemaal nauw samen met de gemeente. De betrokken gemeenten hebben bijna alle initiatieven over een langere periode (financieel) ondersteund. Hierdoor konden de lokale uitvoerders hun initiatief doorontwikkelen en een breed netwerk opbouwen.

Breed lokaal netwerk
Naast de gemeente werken de lokale uitvoerders met verschillende zorg-, welzijns- en maatschappelijke organisaties samen. Deze zijn goed bekend met het initiatief en de lokale uitvoerders. En ze verwijzen potentiële deelnemers door.

Daarnaast biedt dit netwerk de mogelijkheid om deelnemers op te vangen die niet binnen de initiatieven passen. Hierdoor weten de lokale uitvoerders in het algemeen goed hun doelgroepen te bereiken. En kunnen zij deelnemers waar nodig naar passende hulp doorverwijzen.

Groepsinterviews en individuele gesprekken
Voor dit onderzoek zijn groepsinterviews gehouden. Met betrokken gemeentelijke beleidsmedewerkers, belangrijke samenwerkingspartners en uitvoerders van zes lokale sport- en beweeginitiatieven die de mentale gezondheid van deelnemers proberen te stimuleren. Daarnaast zijn tien persoonlijke interviews gehouden met jongeren die deelnemen aan drie van de initiatieven.

organisatie
plaatsingkenmerk
status
Mulier instituut
BIEB-1042
Wordt niet uitgeleend
Mulier instituut
BIEB-1043
Wordt niet uitgeleend

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
030-3041100
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl