Een derde van de verenigingskantines is gezonder geworden

Een derde van de verenigingen (32%) geeft aan dat het aanbod in hun eigen verenigingskantine het afgelopen jaar gezonder is geworden. Bij verenigingen die van een kantine of horeca bij de sportaccommodatie gebruikmaken en geen eigen verenigingskantine hebben is dat 11 procent.

Dit concludeert het Mulier Instituut in een onderzoek naar het (gezonde) assortiment in sportkantines en het beleid ten aanzien van roken en alcoholgebruik in sportkantines. Volgens twee derde van de sportverenigingen bestaat het assortiment in sportkantines uit meer ongezonde dan gezonde producten. Een op de tien verenigingen wil dat het aanbod in de kantine gezonder wordt en een derde van de verenigingen wil dat misschien. Met name verenigingen met jeugdleden willen een gezonder aanbod in de kantine.

In bijna alle kantines is sprake van een rookverbod en is een alcoholbeleid van kracht. De belangrijkste zaken in het alcoholbeleid zijn geen alcohol schenken aan dronken kantinebezoekers, algemene huisregels voor het gebruik van alcohol en het vragen naar leeftijd bij alcoholverkoop.

Klik hier voor de factsheet Gezonde sportkantines, assortiment, roken en alcohol (pdf).

Neem voor meer informatie contact op met Janine van Kalmthout.

Deze resultaten zijn gebaseerd op onderzoek bij het Verenigingspanel, waarmee het Mulier Instituut de ontwikkelingen in de georganiseerde sport in Nederland volgt. Meer dan 2.000 verenigingen maken deel uit van het Verenigingspanel. De vragenlijst is bij 2.141 verenigingen uitgezet (respons: 516 (24%)). Klik hier voor meer informatie over het Verenigingspanel.