Zwembaden Goeree-Overflakkee bieden weinig mogelijkheden tot verscheidenheid van het aanbod

24 juli 2020

In de gemeente Goeree-Overflakkee zijn drie gemeentelijke overdekte zwembaden gevestigd met een indeling die niet aansluit bij de huidige behoefte aan zwemwater in de gemeente. Alle drie de zwembaden beschikken over een vierbaans 25-meterbassin met een vrij hoge temperatuur. Voor de zwemsport biedt dit onvoldoende mogelijkheden voor trainingen en wedstrijden op het gewenste niveau. Voor banenzwemmen en doelgroepactiviteiten biedt de hoge watertemperatuur weinig mogelijkheden tot verscheidenheid in het aanbod.

Dit blijkt uit onderzoek dat het Mulier Instituut heeft uitgevoerd in opdracht van de gemeente Goeree-Overflakkee. Vanuit deze bevindingen en de behoefte om sportaccommodaties te verduurzamen, is aan de gemeente Goeree-Overflakkee geadviseerd om in de toekomst te komen tot één of twee overdekte zwembaden in de gemeente met een indeling passend bij de behoefte.

Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar de mogelijkheid om te voorzien in een groter 25-meterbassin zodat beter voldaan kan worden aan de wensen van de zwemsport. Ook worden de mogelijkheden verkend om te voorzien in meerdere bassins op één locatie, zodat de watertemperatuur per bassin kan verschillen. In het onderzoek zijn drie scenario’s uitgewerkt waarin verschillende keuzes doorgerekend zijn op het gebied van de beschikbare capaciteit zwemwater, gemiddelde reisafstanden, exploitatie en functie voor het toerisme op het eiland. De uitwerking van de scenario’s geeft de gemeente mogelijkheden om onderbouwde keuzes te maken voor de toekomst.

Klik hier voor het onderzoek ‘Behoefte aan overdekt zwemwater in de gemeente Goeree-Overflakkee’.

Neem voor meer informatie contact op met Corry Floor.