Mulier Instituut past organisatie aan
Het gaat goed met het Mulier Instituut. Het wetenschappelijk instituut voor sportonderzoek voor beleid en samenleving is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Het aantal medewerkers steeg in de afgelopen vijf jaar van vijfendertig naar zeventig. De organisatie is daarop aangepast.
De belangstelling voor sportonderzoek neemt toe in de samenleving. Overheden en sportorganisaties kloppen steeds vaker aan bij het instituut. Het Mulier Instituut speelt in op die toenemende vraag door meer onderzoekers aan te trekken om het onderzoek uit te voeren.
Benoeming van managementteam
De fikse groei dwingt het instituut tot aanpassing van de organisatie. Volgens directeur Remco Hoekman was het nodig om de organisatie te wijzigen. ,,Wij hadden twee directeuren die de hele organisatie aanstuurden. Dat was met dertig onderzoekers nog te doen, maar met meer dan zeventig medewerkers gaat dat niet meer. We kiezen daarom nu voor een managementteam dat leiding geeft aan de organisatie. Dit biedt ons de mogelijkheid om de wetenschappelijke kwaliteit te borgen en medewerkers gerichter te ontwikkelen,’’ legt Hoekman uit.
Onderzoekers ingedeeld in clusters
De onderzoeken van het Mulier Instituut gaan over verschillende thema’s, die zijn ingedeeld in drie clusters. Dat zijn de clusters (1) deelname, inclusie en gezondheid, (2) organisatie, educatie en topsport, en (3) voorzieningen, financiën en evenementen. De clusters hebben een clusterhoofd, dat lid is van het managementteam. Het managementteam bestaat uit: Remco Hoekman (directeur), Agnes Elling (cluster deelname, inclusie en gezondheid), Johan Steenbergen (cluster organisatie, educatie en topsport), Paul Hover (cluster voorzieningen, financiën en evenementen), Lisanne Balk (hoofd Kwaliteitscentrum) en Saskia de Groot (hoofd Bedrijfsvoering). Het Kwaliteitscentrum bewaakt de kwaliteit van het onderzoek en stimuleert de ontwikkeling van de onderzoekers.
Bijdragen aan versterking sportsector
Directeur Hoekman ziet volop kansen de Nederlandse sportsector verder te versterken. ,,Het is goed om te zien dat steeds meer overheden, sportbonden, onderwijsinstellingen en ook bedrijven zoeken naar manieren om mensen in beweging te krijgen en sport te stimuleren. Wij dragen met ons onderzoek bij aan ontwikkelingen zoals een inclusieve sportsector, beweegstimulering bij kinderen, ouderen en mensen met een beperking, de verduurzaming van de sport, en verbetering van het pedagogisch klimaat bij sportverenigingen. Cijfers en inzichten in werkzame mechanismes helpen om beleid effectiever en doelmatiger te maken.’’