Twee op de vijf sportverenigingen neemt duurzaamheidsmaatregelen

Om hun duurzaamheid te verbeteren, hebben Nederlandse sportverenigingen met een eigen accommodatie het afgelopen jaar het vaakst geïnvesteerd in LED-verlichting binnen (42%), een hoogrendementsketel (39%) en/of isolatie (25%). Een kwart van de verenigingen met een eigen accommodatie heeft geïnvesteerd in zonnepanelen en/of zonnecollector.

Meer dan de helft van de verenigingen in Nederland beschikt over een eigen sportaccommodatie, meestal inclusief kantine en kleedkamers. Van deze verenigingen hebben twee van de vijf het afgelopen jaar geïnvesteerd in maatregelen gericht op energiebesparing, energieopwekking, of beide.

Dit concludeert het Mulier Instituut in een factsheet over duurzaamheidsmaatregelen bij sportverenigingen. 334 verenigingen uit het MI Verenigingspanel beschikken over een eigen accommodatie en hebben vragen beantwoord over de duurzaamheidsmaatregelen die hun vereniging heeft genomen of van plan is te nemen. Zo scheidt ruim de helft van de verenigingen het afval en beschikt een op de vijf verenigingen over waterbesparende voorzieningen.

Het ministerie van VWS kent een subsidieregeling voor energiebesparende maatregelen bij verenigingen (de ‘EDS-regeling’). Deze regeling is bij bijna de helft van de verenigingen met een eigen accommodatie nog niet bekend. Bij verenigingen die de regeling kennen, is de belangstelling groot en vrijwel alle verenigingen die al energiebesparende maatregelen hebben genomen, zijn (zeer) tevreden over de effecten van hun investeringen. Het aantal gebruikers van de EDS-regeling kan daarmee nog flink groeien.

Klik hier voor de factsheet Duurzaamheidsmaatregelen bij sportverenigingen.

Klik hier voor meer informatie over de VSG Kennisdag Sport en Duurzaamheid, 7 september in Apeldoorn.

Neem voor meer informatie contact op met Hugo van der Poel.