Recreatieve beweegvormen als beweegactiviteit meest populair

Mensen hebben verschillende voorkeuren om te sporten of bewegen. Als ideale beweegactiviteit kiezen de meeste mensen voor lichtere activiteiten zoals recreatief bewegen (bijvoorbeeld wandelen en fietsen; 34%), gevolgd door sportieve activiteiten op een speciale locatie zoals bowlen (13%), buitenhuisactiviteiten met enige beweging zoals winkelen (22%) en activiteiten in en rond het huis (klussen, tuinieren en huishouden; 34%). Voor één op de vijf Nederlanders (21%) is een officiële sport de meest ideale beweegactiviteit.

Dit concludeert het Mulier Instituut dat heeft onderzocht hoe vraag en aanbod voor sportactiviteiten beter op elkaar kunnen worden afgestemd.

Naast de voorkeur voor het soort activiteit, is ook onderzocht in welke vorm mensen bij voorkeur willen sporten en bewegen. Vooral de voorkeur voor het verband en de accommodatievorm onderscheidt mensen van elkaar. In vier ingedeelde voorkeursgroepen kiest 37 procent voor regelmaat, met enige begeleiding en in gezelschap van anderen. Een andere 37 procent kiest voor activiteiten in de openbare ruimte. Een deel van hen wil alleen en op eigen momenten sporten/bewegen (16%) en een ander deel wil dat samen met anderen doen (21%). Een kwart (26%) heeft als ideaal om serieus en regelmatig bij een sportvereniging te sporten.

Klik hier voor het factsheet 2017/12 Afstemmen vraag & aanbod voor sporten/bewegen

Neem voor meer informatie contact op met Remko van den Dool.