Naar Nieuwsoverzicht

Bloed, zweet en tranen en een moment van glorie. Topsportklimaat in Nederland. Mee met de internationale top?

09/08/2012

Tijdens de Olympische Spelen is op 9 augustus in het Holland Heineken House het boek Bloed, zweet en tranen en een moment van glorie gepresenteerd. Het eerste exemplaar is overhandigd aan demissionair minister Edith Schippers. Naast Bloed, zweet en tranen en een moment van glorie is ook het boek De maatschappelijke betekenis van topsport verschenen. Beide boeken zijn tot stand gekomen in een samenwerkingsverband tussen het Mulier Instituut en de Universiteit Utrecht.

Topsportklimaat

In de laatste decennia heeft topsport in vele opzichten een vlucht genomen en wordt er op een fundamenteel andere wijze gekeken naar topsport. Topsport is niet langer een individuele hobby, maar een collectief ideaal dat de hele samenleving ten goede komt en daarom een gezamenlijke verantwoordelijkheid met zich meebrengt.

Het onderzoek laat een tweezijdig beeld zien van het topsportklimaat anno 2011. Aan de ene kant geven de direct betrokkenen aan dat het topsportklimaat in de afgelopen jaren is verbeterd en dat zij mee kunnen (blijven) doen in de harde internationale concurrentiestrijd. Aan de andere kant beoordelen zowel de topsporters als de topcoaches en de topsportcoördinatoren het topsportklimaat in Nederland over de hele linie met een lager eindcijfer dan in 2008. De verbeteringen van het topsportklimaat resulteerden niet (in alle takken van sport) in een verbetering van de internationale concurrentiepositie; het buitenland zit evenmin stil. Ook ondersteunt de bevolking topsport in mindere mate, mogelijk vanwege de verslechterde economische situatie. Topsporters vragen bovendien om meer mogelijkheden tot zelfregulatie en -organisatie.

De maatschappelijke betekenis van topsport

De topsport gaat gepaard met een sterke mate van emotionele betrokkenheid en identificatie en is daarmee wereldwijd voor miljarden mensen betekenisvol. Het is echter niet precies bekend welke betekenissen kunnen worden onderscheiden en in hoeverre er empirische onderbouwing bestaat voor de vermeende invloeden en effecten van topsport op de samenleving als geheel. In opdracht van het Ministerie van VWS hebben de Universiteit Utrecht en het Mulier Instituut op basis van een uitgebreide internationale literatuurstudie een overzicht gemaakt van de waarden, invloeden en effecten die aan topsport worden toegeschreven.

P1130806

Minister Schippers (VWS) en André Bolhuis (NOC*NSF) nemen het eerste exemplaar van Bloed, zweet en tranen in ontvangst van Maarten van Bottenburg (Universiteit Utrecht).

Klik voor meer informatie of de bestelwijze van Bloed, zweet en tranen en een moment van glorie en De maatschappelijke betekenis van topsport.

Klik hier voor de download van De maatschappelijke betekenis van topsport (pdf 1MB).

Voor verdere vragen: drs Paul Hover, senior onderzoeker, p.hover@mulierinstituut.nl, 030-721.0220.