Gender en seksuele voorkeur
We doen onderzoek naar verschillende thema’s die verband houden met (ontwikkelingen in) sociale ongelijkheid in en door de sport naar gender en seksuele voorkeur.
Gendergelijkheid
Van oudsher is de wedstrijdsport een aangelegenheid van en voor mannen. Veel sporten werden als ongeschikt of zelfs schadelijk gezien voor meisjes en vrouwen. Zo mogen meisjes en vrouwen pas vanaf 1971 onder de vlag van de (inter)nationale voetbalbond voetballen en staat boksen pas sinds 2012 op het olympisch programma voor vrouwen (mannen vanaf 1896).
Vandaag de dag doen meisjes/vrouwen en jongens/mannen in Nederland ongeveer even vaak wekelijks aan sport. Maar er zijn er ook nog steeds (grote) genderverschillen. Wij onderzoeken genderverschillen en ontwikkelingen in de deelname aan en organisatie van sporten en organisaties. En we bestuderen de onderliggende mechanismen van in- en uitsluiting zoals gendernormativiteit.
Algemene deelname, organisatie en ervaringen
- De positie van vrouwen in de Nederlandse sportwereld (2025)
- Ervaringen van vrouwelijke sporters met seksueel grensoverschrijdend gedrag (2024)
- Mechanismen van in-/uitsluiting in technisch topkaderfuncties (2023)
Specifieke levensfasen
- Moeders met jonge kinderen en sportdeelname (2025)
- De invloed van hormonale levensfases op het sportgedrag van vrouwen (2024)
Specifieke groepen en sportcontexten
- Masculiniteit in de gewichtsruimte (2025)
- Inclusie islamitische vrouwen in het publieke zwembad (2024)
- Veilig voetbalklimaat vrouwen eredivisie (2023)
- The Governance Index in het Europese Topvoetbal (2023)
Zie ook de pagina Seksueel grensoverschrijdend gedrag
Lhbti+-inclusie
Nauw verwant aan genderongelijkheid in de sport is de inclusie van seksuele, gender- en seksediversiteit, zoals lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender of intersekse personen (lhbti). Van oudsher worden homoseksuele mannen net als vrouwen als minder geschikt gezien voor sport en is in sommige (mannen)sporten is homonegativiteit genormaliseerd.
Het Mulier Instituut doet sinds 2003 onderzoek naar (club)sportdeelname naar seksuele voorkeur en genderidentiteit, naar sportervaringen van lhbti+-personen en naar beleidsmaatregelen gericht op lhbti+-inclusie in de sport.
Vanuit het in 2008 gestarte beleidsprogramma Alliantie Gelijkspelen zet een netwerk van verschillende sport- en belangenorganisaties in op de bevordering van lhbti+-inclusie in de sport. De afgelopen jaren gaat meer specifieke aandacht uit naar ervaringen van transgender, intersekse en non-binaire personen in de sport. Zij stellen de sportwereld met veelal sterk binaire indelingen in mannen- en vrouwencompetities en kleedkamers voor extra uitdagingen.
Sportgedrag en ervaringen lhbti+-personen
- Sportverhalen van jonge lhbti+-personen (2025)
- Sportdeelname en ervaringen transgender en intersekse personen (2025)
- Homosportverenigingen in Nederland 1980-2020 (2021)
- Sportgedrag en ervaren acceptatie homo/biseksuele mannen en vrouwen (2020)
Aandacht lhbti+-inclusie in sportorganisaties
- Ondersteuning gemeenten bij vergroten lhbti+-inclusie sportclubs (2023)
- Lhbt+-acceptatie in sportverenigingen (H.6) (2022)
- Homo-acceptatie in het betaald mannenvoetbal (2021)
Zie ook de pagina Sociale uitsluiting en discriminatie.
Onze expert
Bekijk ook
Sociaaleconomische status (SES) en geldzorgen
Onderzoek naar beleid en ontwikkelingen in sport, bewegen en zwemles in relatie tot sociaaleconomische status en geldzorgen.
Migratieachtergrond en etniciteit
We volgen ontwikkelingen in sportdeelname, -voorkeuren en -motieven die samenhangen met migratieachtergrond en etniciteit.
Mensen met een beperking en/of chronische aandoening
We doen onderzoek naar de sportdeelname van mensen met een beperking/aandoening en naar hun voorkeuren, behoeften en belemmeringen. En we monitoren beleid om sport en bewegen toegankelijk te maken.