Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

Veilig topvoetbalklimaat in de vrouwen eredivisie

auteur(s):
Dopheide, M., Elling, A.
plaats:
Utrecht
uitgever:
Mulier Instituut
jaar:
2023
collatie:
19 p. fig. tab. Met lit. opg.
documenten:

Veilig topvoetbalklimaat in de Vrouwen Eredivisie

samenvatting:

Voetbalspeelsters uit de Vrouwen Eredivisie vinden het belangrijk dat zijzelf én hun coaches vaker voorlichting krijgen over ongewenst gedrag. Onderwerpen die speelsters belangrijk vinden voor deze voorlichting zijn intimidatie/machtsmisbruik, seksueel grensoverschrijdend gedrag en discriminatie. Dit concludeert het Mulier Instituut uit een online bevraging van speelsters.

Ongewenst gedrag komt voor
Meerdere speelsters ervaarden ongewenst gedrag in het voetbalseizoen 2021-2022. Dat ging voornamelijk om schelden/pesten, intimidatie/machtsmisbruik en discriminatie. Geen van de respondenten voelt zich overigens onveilig in de huidige voetbalomgeving.

Meldstructuren voor ongewenst gedrag niet goed bekend
Er zijn verschillende plekken om ongewenst gedrag te melden. Bijvoorbeeld de vertrouwenscontactpersonen van de club, de voetbalbond KNVB en het Centrum Veilige Sport Nederland. Maar deze zijn vaak niet bekend of zichtbaar genoeg.

Meer aandacht nodig voor tegengaan seksisme
Het tegengaan van seksisme door de KNVB en hun club gaat volgens speelsters minder goed dan het tegengaan van racisme en de acceptatie van homo- en biseksualiteit.

Meer vrouwelijke kaderleden nodig
Veel speelsters onderschrijven het belang van meer vrouwelijk kader in het (vrouwen)voetbal. Ze zien daarin ook voor zichzelf toekomstperspectief.

Vragenlijst onder 45 speelsters
De uitkomsten zijn gebaseerd op een online vragenlijst. Die hebben we in samenwerking met de KNVB uitgezet onder alle speelsters uit de Vrouwen Eredivisie. 45 speelsters (20%) vulden de vragenlijst (gedeeltelijk) in.

organisatie
plaatsingkenmerk
status
Mulier instituut
BIEB-973
Wordt niet uitgeleend

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
030-3041100
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl