Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sportomgeving

auteur(s):
Rauws, R., Elling, A.
plaats:
Utrecht
uitgever:
Mulier Instituut
jaar:
2024
collatie:
12 p. fig. tab. Met lit. opg.
documenten:

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sportomgeving: ervaringen van vrouwelijke sporters, factsheet 2024/8

samenvatting:

Een op de drie vrouwen kreeg het afgelopen jaar tijdens het sporten te maken met seksuele intimidatie. Van de jongere vrouwen (16-34 jaar) geeft zelfs ruim de helft aan het afgelopen jaar slachtoffer te zijn geweest van ongewenst seksueel gedrag. Aan- of nastaren en nafluiten of -roepen zijn de meest voorkomende vormen. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.

De aandacht voor (seksueel) ongewenst gedrag is de afgelopen jaren toegenomen, ook in de sport. Vooral vrouwen zijn slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daarom onderzochten wij hun ervaringen met diverse vormen van (ongewenst) seksueel gedrag in de sport.

Slachtoffers voelen zich minder vaak veilig in de sport
Vrouwen die ongewenst seksueel gedrag meemaakten, voelen zich minder vaak veilig in hun sportomgeving. 63 procent van hen voelt zich nog veilig, tegenover 84 procent van degenen zonder deze ervaringen.

Staren, roepen, opmerkingen en berichten komen het meest voor
De meest voorkomende vormen van ongewenst seksueel gedrag waren aan- of nagestaard worden op een seksuele manier (54%) en nagefloten of -geroepen worden (44%). Ook hadden relatief veel vrouwen te maken met (seksuele) opmerkingen over hun uiterlijk, grapjes over vrouwen en online seksueel getinte berichten of afbeeldingen.

Vrouwen ervaren niet alle meegemaakte seksuele gedragingen in de sport als ongewenst. Een op de drie benoemde (ook) seksueel gedrag dat ze niet als grensoverschrijdend ervoeren. Opmerkingen over het uiterlijk noemden vrouwen het vaakst als niet-ongewenst seksueel gedrag.

Sportaanbieders aan zet voor sociaal veiliger sportomgeving
Veel (jonge) vrouwen krijgen dus tijdens het sporten te maken met seksuele intimidatie. Het is daarom van belang om als sportaanbieder actief in te zetten op het tegengaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bijvoorbeeld via campagnes en omgangsregels. Informatie en hulpmiddelen zijn beschikbaar via het Centrum Veilige Sport Nederland.

Online vragenlijst onder bijna 600 sportende vrouwen
Voor dit onderzoek is in het najaar van 2023 een aantal vragen uitgezet onder vrouwen die in het voorgaande jaar aan sportactiviteiten deelnamen. De vragen maakten deel uit van het Nationaal Sportonderzoek. Dat is een bevraging van een representatief bevolkingspanel (16+) over verschillende onderwerpen die met sport en bewegen te maken hebben. Marktonderzoeksbureau Ipsos voert de dataverzameling uit.

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
030-3041100
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl