Sociale uitsluiting en discriminatie
De sportwereld profileert zich als een sector waarin verbinding en respect centraal staan. Maar sport is ook in negatieve zin een ‘spiegel’ van de samenleving, met keerzijden zoals racisme, homofobie, discriminatie en sociale uitsluiting. Het Mulier Instituut onderzoekt mechanismen van in- en uitsluiting in de sport.
Beleidsaandacht
De beleids- en onderzoeksaandacht voor (etnisch-raciale) integratie en uitsluiting is niet nieuw, maar staat al sinds de jaren negentig van de vorige eeuw op de beleidsagenda. De ondertekening van het Nationaal Sportakkoord in 2018 leidde via de deelakkoorden inclusie en diversiteit en positieve sportcultuur tot hernieuwde beleidsaandacht voor uitsluiting en discriminatie, onder meer naar huidskleur, afkomst, seksuele voorkeur en geslacht/genderidentiteit.
Ons onderzoek
Wij onderzoeken in hoeverre mechanismen van uitsluiting voorkomen in zowel breedte- als topsport. En in welke mate dit thema aandacht krijgt binnen sportbeleid van gemeenten, sportbonden en verenigingen. Deels richt dit onderzoek zich op het in beeld brengen van expliciete vormen van uitsluiting, zoals racistische spreekoren. Maar deels ook op subtielere, impliciete en soms onbewuste vormen van uitsluiting (bv. ‘homograpjes’).
Voorbeelden van onderzoeken zijn:
- verkenning discriminatie en racisme in sport en cultuur;
- discriminatie in het voetbal: een perspectief vanuit de arbitrage;
- ervaren racisme en discriminatie onder profvoetballers;
- homo-acceptatie in het betaald mannenvoetbal.
Dit onderzoek vertoont veel overlap met het onderzoeksthema Diversiteit & Inclusie.
Monitoring acties tegen racisme en discriminatie in de sport
Het Mulier Instituut monitort verschillende programma’s om racisme en discriminatie in de sport tegen te gaan. Voorbeelden zijn OVIVI in het voetbal en Onze Club is van Iedereen door NOC*NSF in samenwerking met Platform Ondernemende Sport (POS) en tien sportbonden en -branches.
Onze expert
Bekijk ook
Pedagogisch sportklimaat
Een goed pedagogisch klimaat is een sportomgeving waar autonomie, verbondenheid en competentie centraal staan, zodat kinderen zich in en door sport optimaal kunnen ontwikkelen en hun sport positief beleven. Wij ontwikkelen op verschillende manieren kennis op dit thema.
Sportief wedstrijdgedrag
Met de SportklimaatApp monitoren we de (on)sportieve gedragingen tijdens sportwedstrijden op de Nederlandse amateurvelden.
Seksueel grensoverschrijdend gedrag
Seksueel grensoverschrijdend gedrag gaat onder andere over seksuele intimidatie en seksueel geweld. Dit is een actueel thema in de sportwereld. Het Mulier Instituut doet verschillende onderzoeken op dit thema.