Pedagogisch sportklimaat
Een goed pedagogisch klimaat is een sportomgeving waar autonomie, verbondenheid en competentie centraal staan, zodat kinderen zich in en door sport optimaal kunnen ontwikkelen en hun sport positief beleven. Het Mulier Instituut ontwikkelt op verschillende manieren kennis op dit thema.
Aandacht voor pedagogisch sportklimaat
De beleidsaandacht voor het thema pedagogisch sportklimaat groeit. Vanuit programma’s zoals Meedoen alle Jeugd door Sport (2006-2010), Sportiviteit & Respect (2009-2012), Veilig Sportklimaat (2011-2018) en het Nationaal Sportakkoord (2018-2022) was er al aandacht voor aspecten van een pedagogisch sportklimaat. In het Nationaal Sportakkoord II is deze aandacht voortgezet binnen het deelakkoord Sociaal veilige sport (voorheen Positieve sportcultuur).
Deze (toegenomen) beleidsaandacht komt deels voort uit de groeiende bewustwording dat een pedagogisch klimaat de basis vormt voor een positieve sportervaring van kinderen en dus voor sportplezier en sportdeelname. Het is van belang dat kinderen zo lang mogelijk plezier in de sport houden om uitval tegen te gaan.
Onderzoek naar pedagogisch sportklimaat
Wij ontwikkelen op verschillende manieren kennis op het gebied van pedagogisch klimaat in de jeugdsport. Voorbeelden zijn:
- onderzoek naar de maatregelen en inspanningen binnen het deelakkoord Sociaal veilige sport van het Nationaal Sportakkoord.
- een procesevaluatie naar het proeftuinproject clubkadercoaching, een nieuwe functie om onder andere pedagogische vaardigheden van trainers te vergroten;
- een belevingsonderzoek uit naar een pedagogisch sportklimaat in het voetbal en de gymsport;
- een onderzoek naar de betekenis van aanpassingen van sportbonden om sportplezier bij de jeugd te vergroten.
Verder hebben we verschillende onderzoeksinstrumenten ontwikkeld om meer inzicht te krijgen in de ervaringen met een pedagogisch sportklimaat, vanuit de perspectieven van verschillende betrokken actoren, zoals verenigingsbestuurders, trainers/coaches, jeugdsporters en hun ouders.
Monitoring Sportakkoord: Sociaal veilige sport
Sociaal veilige sport is een van de thema’s van het Nationaal Sportakkoord. Wij monitoren de voortgang op dit thema.
Onze expert
Bekijk ook
Sociale uitsluiting en discriminatie
We onderzoeken mechanismen van in- en uitsluiting in de sport, zoals racisme, homofobie, discriminatie en sociale uitsluiting.
Seksueel grensoverschrijdend gedrag
Seksueel grensoverschrijdend gedrag gaat onder andere over seksuele intimidatie en seksueel geweld. Dit is een actueel thema in de sportwereld. Het Mulier Instituut doet verschillende onderzoeken op dit thema.
Sportief wedstrijdgedrag
Met de SportklimaatApp monitoren we de (on)sportieve gedragingen tijdens sportwedstrijden op de Nederlandse amateurvelden.