Monitor Sportakkoord II: meer clubondersteuning en veel draagvlak voor sociale veiligheid in de sport
In steeds meer gemeenten krijgen verenigingen ondersteuning en is er veel draagvlak om de sociale veiligheid in de sport verder te vergroten. Regionale samenwerking kan hier, vooral in kleinere gemeenten, verder bij helpen. Dit blijkt uit gesprekken die het Mulier Instituut voerde met enkele sportbonden, adviseurs lokale sport en Platform Ondernemende Sport (POS) voor de monitoring van Sportakkoord II (SAII).
Ambitie: sterker fundament voor de sport
De monitoring van SAII richt zich op de hoofdambitie ‘het versterken van het fundament van de sport’. Dat fundament gaat over de voorwaarden om op een prettige en veilige manier te kunnen sporten. De thema’s van SAII die gaan over deze voorwaarden zijn:
- vitale sportaanbieders;
- sociaal veilige sport;
- ruimte voor sport en bewegen.
Steeds meer clubondersteuning
De adviseurs lokale sport adviseren over clubondersteuning in de gemeente of regio. Zij zien dat sportaanbieders steeds vaker worden ondersteund door clubondersteuners. Wel kan de kwaliteit van die ondersteuning nog beter en kunnen sportbonden meer betrokken worden.
De volgende stap is de oprichting van sport- en beweegloketten waar sportaanbieders terecht kunnen met hun vragen. Maar dit heeft meer tijd nodig. De animo voor sportplatformen die onder meer als belangenbehartiger kunnen optreden voor lokale sportaanbieders, is wat afgenomen. Partijen richten zich op andere, informelere manieren om met elkaar in overleg gaan.
Veel draagvlak voor sociaal veilig sportklimaat
Er is zowel binnen de sport als op bestuurlijk niveau veel draagvlak ontstaan voor een sociaal veilig sportklimaat. De integriteitsmanagers van sportbonden spelen een belangrijke rol in de communicatie naar en ondersteuning van clubs bij de invoering van de basiseisen voor sociale veiligheid in de sport.
Toegankelijkheid en efficiënt gebruik van sportaccommodaties belangrijk
Sportbonden en sportondernemers vinden een betere toegankelijkheid en efficiënter gebruik van ruimte/accommodaties belangrijk. Zij hebben ook wel ideeën om dit (verder) te verbeteren, maar ruimtelijke plannen en het doorvoeren van aanpassingen kosten tijd.
Belang van regionale samenwerking
Uit de gesprekken blijkt dat vooral kleinere gemeenten hebben bij deze thema’s baat bij regionale samenwerking en uitwisseling. We zien hier steeds meer goede voorbeelden van, maar dit kan nog verder worden ontwikkeld. Ook kunnen ondernemende sportaanbieders meer betrokken worden.
De volgende Monitor Sportakkoord II
In de volgende rapportage geven we een beeld van de uitvoering van de lokale sportakkoorden. En gaan we nader in op de genoemde thema’s.
Gerelateerd nieuws
Wereldmeiden-Wereldgozers MDT: sportproject voor vluchtelingenjongeren positief beoordeeld
Deelnemers en buddy's van Wereldmeiden-Wereldgozers MDT zijn zeer positief over dit project. Zij geven het een gemiddeld eindcijfer tussen de 7,5 en 8,9.
Nieuwe sporten in Nederland: van hype naar volwassenheid
Populaire sporten als padel en boulderen zijn geen hype, maar krijgen een vaste plek in het Nederlandse sportlandschap. Dat komt omdat deze nieuwe, explosief groeiende sporten steeds beter georganiseerd worden en een eigen sportidentiteit ontwikkelen.
Sportaanbod via websites gemeenten matig vindbaar
Overzichten van sportieve activiteiten zijn via de centrale websites van gemeenten lang niet altijd goed te vinden. Veel gemeenten hebben een aparte website met sportaanbod, maar ze verwijzen hier niet altijd duidelijk naar op de gemeentewebsite.