Ga naar de inhoud

Meer aandacht voor sociaal veilige sport in lokale sportakkoorden

Bij de herijking van de lokale sportakkoorden is de aandacht voor sociale veiligheid sterk toegenomen. In zes op de tien gemeenten is hier meer aandacht voor ten opzichte van het eerste sportakkoord. Ook de thema’s inclusie en diversiteit en ruimte voor sport krijgen nu meer aandacht dan in de voorgaande periode. Dat blijkt uit de Monitor Sportakkoord II van het Mulier Instituut.

Buitensport

Meer verbinding tussen sport en preventie

Verder streven veel gemeenten ernaar om bruggen te slaan tussen sport en bewegen en thema’s als gezond en actief leven, preventie en onderwijs. Alle gemeenten hebben nu ook een ‘coördinator sport en preventie’ die tot taak heeft deze verbindingen tot stand te brengen. Deze nieuwe functionaris is in 64 procent van de gevallen in dienst bij de gemeente.

Speerpunten Nationaal Sportakkoord II komen terug

Gemeenten hebben de speerpunten van het Nationaal Sportakkoord II vrijwel allemaal meegenomen bij de herijking van hun lokale sportakkoord. De mate waarin ze daar concreet invulling aan geven verschilt sterk, blijkt uit de analyse van een aantal herijkte lokale sportakkoorden.

Veel gemeenten geven dan ook aan dat zaken nog in ontwikkeling zijn of mogelijk nog bijgesteld worden. De verklaring die ze hiervoor geven, is dat de herijking onder tijdsdruk gedaan moest worden. Bij de verdere uitwerking willen veel gemeenten lokale partijen gaan betrekken. Daar hebben ze naar eigen zeggen nog te weinig gelegenheid voor gehad.

Peiling onder 112 gemeenten

Om een beeld te krijgen van het proces en de uitkomsten van de herijking van de lokale sportakkoorden hebben we een set vragen opgenomen in het VSG-gemeentepanel van september 2023. 112 ambtenaren sport hebben deze ingevuld. Daarnaast hebben we de inhoud van een selectie van 24 herijkte lokale sportakkoorden geanalyseerd.

Lees ook de Kamerbrief over Sport en Bewegen waar dit rapport onderdeel van is.

Gerelateerd nieuws

Sociale steun van mede-sporters is goed voor de mentale gezondheid

Hoe meer sociale steun sporters ervaren van mede-sporters, hoe beter hun mentale gezondheid is.

Een derde van de basisscholen voldoet niet aan wettelijke normen voor gymles

Een derde van de basisscholen voldoet niet aan de wettelijke norm van minimaal 90 minuten bewegingsonderwijs per week. Scholen wijten dit aan een tekort aan accommodatie en volle lesroosters.

Fietsen is lang niet altijd toegankelijk voor mensen met een beperking

Fietsers met een beperking ervaren vaak nog belemmeringen die het fietsen lastig of zelfs onmogelijk maken.