Landelijk beleid werkt door in lokaal sportbeleid
Ontwikkelingen in landelijk beleid hebben duidelijk invloed op het sportbeleid van gemeenten. Ze zorgen bijvoorbeeld voor meer samenwerking tussen sport en gezondheid. En stellen gemeenten voor financiële uitdagingen. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder beleidsmedewerkers sport.

GALA brengt sport en gezondheid bij elkaar
Het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) versterkt de samenwerking tussen sport en gezondheid. Sport is nu steeds vaker onderdeel van integraal gezondheidsbeleid. Vrijwel elke gemeente wil met haar sportbeleid mensen in beweging brengen. En zo bijdragen aan een gezonde leefstijl.
Daarbij zoekt de sportafdeling ook steeds vaker de verbinding met de afdeling gezondheid. De Rijksoverheid heeft gemeenten geld gegeven om een coördinator sport en preventie aan te stellen. Die kan de verbinding tussen sport en gezondheid leggen.
Financiële uitdagingen door minder geld voor gemeenten
In het ‘ravijnjaar’ 2026 krijgen gemeenten minder geld van de Rijksoverheid. Dit leidt tot zorgen bij gemeentelijke sportafdelingen. Het grootste deel van de gemeenten noemt de financiën als belangrijke uitdaging voor het toekomstige sportbeleid. Toch verwacht maar 35 procent in 2026 minder uit te geven aan sport.
Bezuinigingen verwachten gemeenten binnen het sportbeleid het vaakst op subsidies aan verenigingen en nieuwbouw van sportaccommodaties. Ze verwachten vooral extra te investeren in onderhoud en renovatie van sportaccommodaties.
Andere thema’s naar achtergrond
Door deze prioriteiten zijn andere thema’s bij gemeenten meer naar de achtergrond verdwenen. Bijvoorbeeld duurzaamheid en de motorische vaardigheid van kinderen. Dat zijn iets minder vaak belangrijke thema’s in het lokale sportbeleid dan in 2020.
Lastig aan te tonen of gemeenten doelen halen
Vrijwel alle gemeenten willen met hun sportbeleid bijdragen aan de gezondheid van mensen. Een groot deel heeft ook sociale participatie en integratie als doel. Beleidsmedewerkers schatten in dat het sportbeleid in de praktijk ook inderdaad bijdraagt aan hun doelen. Maar minder dan de helft (40%) kan dit ook daadwerkelijk aantonen voor één of meer doelen.
Over de Monitor Lokaal Sportbeleid
De Monitor Lokaal Sportbeleid 2024 brengen we elke vier jaar uit. Dit is de derde editie. We hebben onder andere onderzocht wat de doelen van gemeenten zijn, hoe ze daar uitvoering aan geven en met wie ze samenwerken. Voor het onderzoek hebben we samen met Vereniging Sport en Gemeenten een vragenlijst uitgezet onder beleidsmedewerkers sport van gemeenten. Ruim een derde van de gemeenten heeft deze ingevuld.
Meer nieuws over dit thema

Internationaal onderzoek onder openbare zwembaden
In 2025 wordt een grootschalige studie gelanceerd rond het gebruik en de beleving van publieke zwembaden: SwimVox. Dit publieksonderzoek bouwt...

Steeds meer gemeenten voeren fietsprogramma Doortrappen uit om ouderen veilig te laten fietsen
Steeds meer gemeenten voeren het fietsprogramma Doortrappen uit. Nu is het belangrijk dat het programma in gemeentelijk beleid vastligt. En aandacht is voor het bereiken van ouderen die nog minder actief zijn.

Bekendheid buurtsportcoaches neemt langzaam toe
De bekendheid van buurtsportcoaches neemt toe onder de Nederlandse bevolking. In 2024 kende een derde (33%) van de Nederlanders een functionaris als de buurtsportcoach. In 2018 was dat nog maar een op de vijf (21%).