Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

Freerunning onder jongeren

auteur(s):
Suijlekom, A. van, Westerbroek, M, Dijkshoorn, A.
plaats:
Utrecht
uitgever:
Mulier Instituut
jaar:
2024
collatie:
31 p. fig. tab. Met lit. opg.
documenten:

Freerunning onder jongeren: een onderzoek naar de ervaringen en behoeften van freerunners

samenvatting:

Jongeren die freerunnen, halen vooral plezier uit het leren van nieuwe vaardigheden, sociaal contact met andere jongeren en vrijheid tijdens het freerunnen. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut voor de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie.

Nieuwe vaardigheden leren
Jongeren die freerunnen willen graag nieuwe vaardigheden (tricks) leren en deze steeds beter beheersen. Zo hebben ze uitdaging en kunnen ze hun grenzen verleggen, iets wat freerunners aanspreekt.

Om nieuwe vaardigheden te leren is afwisseling in trainingen belangrijk. Daarnaast willen de meeste jongeren graag leren van goede freerunners.

Sociaal contact met andere freerunners
De jongeren vinden het belangrijk dat er een fijne sfeer heerst en het gezellig is met andere jongeren en de trainer. Freerunners hebben ook via diverse sociale-mediakanalen contact met elkaar.

Vrijheid: geen strakke regels
De jongeren vinden het leuk om creatief bezig te zijn en zelf tricks te bedenken. En dat in een omgeving waar geen strakke (spel)regels gelden.

Freerunners bij de KNGU positief over huidig sportaanbod
De jongeren die lid zijn bij een KNGU-club, zijn over het algemeen tevreden over de trainingen en hun trainer. De meeste jongeren ervaren een prettige sfeer op de vereniging en vinden de trainingen leuk. De meerderheid geeft aan hun grenzen te kunnen verleggen en nieuwe elementen te leren tijdens de training.

De behoefte aan freerunningwedstrijden onder KNGU-leden is wisselend: twee op de vijf lijkt het leuk om mee te doen aan wedstrijden.

Vragenlijstonderzoek onder KNGU-leden die aan freerunning doen
Voor dit onderzoek is een vragenlijst uitgezet onder jongeren die freerunnen bij een KNGU-club. 94 jongeren vulden deze volledig in. Daarnaast interviewden de onderzoekers twee ondernemers die freerunning aanbieden. En werden de resultaten van een exit-onderzoek onder gestopte KNGU-leden geanalyseerd.

organisatie
plaatsingkenmerk
status
Mulier instituut
BIEB-1028
Wordt niet uitgeleend

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
030-3041100
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl