Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

Monitor ‘ons voetbal is van iedereen’ - aanvalsplan tegen racisme en discriminatie in het voetbal

auteur(s):
Elling, A., Cremers, R., Stevens, V., Anselma, M.
plaats:
Utrecht
uitgever:
Mulier Instituut
jaar:
2022
collatie:
7 p.
documenten:

Monitor ‘ons voetbal is van iedereen’ - aanvalsplan tegen racisme en discriminatie in het voetbal: beknopte voortgangsrapportage 2021

samenvatting:

In het tweede jaar van het actieplan ‘Ons voetbal is van iedereen' (OVIVI) is voortgang geboekt bij het voorkomen, opsporen en aanpakken van racisme en discriminatie in het voetbal. Dat blijkt uit de tweede voortgangsrapportage van het Mulier Instituut over het actieplan.

Niet alle plannen zijn echter eenvoudig en op korte termijn te realiseren. Vanwege coronamaatregelen, de (juridische) complexiteit en de gevoeligheid van het thema liep de uitvoering soms vertraging op en/of vonden koerswijzigingen plaats.

Concrete voorbeelden: enkele concrete voorbeelden van de voortgang zijn:

  • Een nieuwe app om discriminatie te melden, met een apart menu voor voetbalgerelateerde meldingen.
  • Fair Play-traject voor jongeren: 1.402 jongeren volgden een workshop, in samenwerking met zeven betaaldvoetbalorganisaties.
  • De game ‘Aftrap. De bal ligt bij jou’ is gelanceerd om racisme in het voetbal onder voetbaljeugd te bespreken.
  • Een informatie- en ondersteuningspakket voor alle 2.900 verenigingen in het amateurvoetbal over de OneLove-boodschap (‘voor verbinding en dus tegen discriminatie’).
  • Diverse online scholingsactiviteiten. Live-bijeenkomsten over racisme en discriminatie voor scheidsrechters en amateurclubs zijn verplaatst naar 2022.
  • Een nieuw Team OVIVI met mensen met uiteenlopende achtergronden en functies in de voetbalwereld, in plaats van de beoogde antidiscriminatiegroep van betaaldvoetbalspelers.
  • Een subsidieoproep voor ‘slimme technologie’ om racistisch gedrag te kunnen registreren. Biometrische oplossingen (waaronder gezichtsherkenning) zijn uitgesloten omdat deze strijdig zijn met de privacywetgeving.

Meer inzicht in opbrengsten nodig: er is nog te weinig inzicht in de opbrengsten van de ingezette acties en veranderingen. Door de coronamaatregelen gingen in 2021 veel voetbaltrainingen en -wedstrijden niet of in aangepaste vorm door (o.a. zonder publiek).

Monitoring actieplan OVIVI: het Mulier Instituut monitort de uitvoering van het actieplan OVIVI van de KNVB en drie ministeries. Dit is de tweede voortgangsrapportage.

Lees ook de Kamerbrief ‘Voortgang ‘Ons voetbal is van iedereen. Samen zetten we racisme en discriminatie buitenspel’ 2021’.

organisatie
plaatsingkenmerk
status
Mulier instituut
BIEB-815
Wordt niet uitgeleend

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
030-3041100
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl