Sportakkoord II: samenwerken om het fundament van de sport te versterken
Sportakkoord II is nu een jaar onderweg. In dit jaar is de uitvoering gestart, zijn netwerken verder uitgebouwd, wordt de clubondersteuning verbeterd en zijn veel gemeenten aan de slag gegaan met het thema sociaal veilige sport. Deze rapportage laat zien dat de partners en betrokken partijen samenwerken om het fundament van de sport te versterken, maar ook dat er nog veel werk te verzetten is.
Het Sportakoord II (SAII) is gesloten tussen het ministerie van VWS, NOC*NSF, de Vereniging Sport en Gemeenten en Platform Ondernemende Sportaanbieders met als doel om de sportsector in Nederland te versterken en door hun samenwerking de kracht van sport beter te benutten. In de monitoring van SAII ligt in 2024 het accent op de hoofdambitie ‘versterken van het fundament van de sport’. Het fundament heeft betrekking op de voorwaarden om op een prettige en veilige manier te kunnen sporten. De thema’s van SAII die gaan over deze voorwaarden zijn: sociaal veilige sport, vitale aanbieders en ruimte voor sport en bewegen. Hieronder worden de belangrijkste vorderingen genoemd.

Sociaal veilige sport
Bij het thema sociaal veilige sport staan vier basiseisen centraal. Het streven is dat iedere sportaanbieder aan de basiseisen voldoet. Hoewel we daar nog lang niet zijn, zien we wel een stijgende lijn in het aantal sportverenigingen dat aan deze eisen voldoet.
Vitale aanbieders
Het streven is sportaanbieders zo goed mogelijk te ondersteunen en de kwaliteit van het kader bij sportaanbieders te verbeteren. Er wordt gewerkt aan een landelijk dekkend netwerk van minimaal 100 sport- en beweegloketten voor clubondersteuning. Er zijn nu acht loketten operationeel die aan de kwaliteitseisen voldoen en twintig lokketten zijn in oprichting.
Uitvoering lokale akkoorden
In de tweede Voortgangsrapportage Monitor Sportakkoord II wordt de stand van zaken weergegeven van bovenstaande thema’s. Daarnaast geven we een beeld van de uitvoering van de lokale sportakkoorden, zoals de invulling van de functie van coördinator sport en preventie (CSP) op lokaal niveau. We gaan daarbij onder meer in op de rol van de CSP als verbinder tussen het lokale sportakkoord en het Gezond en Actief Leven Akkoord.
Meer nieuws over dit thema

Internationaal onderzoek onder openbare zwembaden
In 2025 wordt een grootschalige studie gelanceerd rond het gebruik en de beleving van publieke zwembaden: SwimVox. Dit publieksonderzoek bouwt...

Kleine stapjes vooruit bij aanpak racisme en discriminatie
Discriminatie en racisme in de sport aanpakken blijft een lastige opgave. Gemaakte actieplannen, goede voornemens en harde afspraken leiden wel tot kleine stapjes vooruit. Dat blijkt uit onze Monitor OVIVI (Ons Voetbal Is Van Iedereen) en OCIVI (Onze Club Is Van Iedereen).

Fitnessdeelname bijna verdubbeld in afgelopen 21 jaar
Het aandeel Nederlanders van 12-79 jaar dat wekelijks aan fitness doet, is in de periode 2001-2022 bijna verdubbeld: van 14 naar 27 procent. Dit betekent dat er in 2022 ruim 3,9 miljoen Nederlanders wekelijks aan fitness deden.