Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

Beloften van vechtsport

auteur(s):
Elling, A., Wisse, E.
plaats:
Nieuwegein / 's-Hertogenbosch
uitgever:
Arko Sports Media / W.J.H. Mulier Instituut
jaar:
2010
collatie:
168 p. bijl. fig. ill. tab. Met lit. opg. ISBN: 9789054721444
samenvatting:

Vechtsporten zijn populair onder Nederlandse jongens en meisjes met uiteenlopende etnische achtergronden. Vanuit de filosofie van de traditionele Oosterse vechtsporten zou deelname onder meer bijdragen tot meer zelfvertrouwen, discipline en respect en tot agressieregulering. In de publieke opinie hebben vechtsporten echter ook een imago als sporten voor 'straatvechters' die agressief gedrag juist kunnen versterken.

Binnen het overheidsprogramma 'Meedoen alle jeugd door sport' heeft de KNKF van 2006 tot 2010 bij honderd sportscholen en verenigingen (onder andere karate, boksen, taekwondo, kickboksen en aikido) invulling gegeven aan het project 'Tijd voor Vechtsport'.

Binnen dit kader heeft het W.J.H. Mulier Instituut uitgebreid onderzoek gedaan naar de psychosociale betekenissen en effecten van vechtsport. De uitkomsten hiervan staan in deze publicatie beschreven.

Zowel de harde cijfers als de inzichtgevende verhalen uit interviews en observaties laten zien dat vechtsport een belangrijke bijdrage kan leveren aan weerbaarheid, agressiebeteugeling en persoonlijke groei. Juist voor maatschappelijk kwetsbare jeugd biedt vechtsport mogelijkheden tot het verbeteren van hun psychosociale welzijn en maatschappelijke (re)integratie. Gekwalificeerde vechtsporttrainers met sportinhoudelijke en pedagogische kennis en vaardigheden vormen hierbij een sleutelrol. De opgetekende 'harde' en 'zachte' resultaten laten zien dat vechtsport geen wondermiddel is dat altijd werkt, maar tonen vooral ook inspirerende persoonlijke en maatschappelijke beloften van vechtsport.

bestellen:
meer informatie over de bestelwijze van deze publicatie
organisatie
plaatsingkenmerk
status
Mulier instituut
SPOR-0064
Beschikbaar
Mulier instituut
BIEB-B110
Wordt niet uitgeleend

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
030-3041100
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl