Impactrapport TCS Amsterdam Marathon 2024
Een brede impactstudie
Samenvatting
Introductie: Een brede impactstudie
Hardloopevenementen brengen veel teweeg op gezondheidsgebied en daarnaast ook op organisatorisch, economisch, sociaal en ecologisch vlak. Le Champion, de organisatie achter de TCS Amsterdam Marathon, heeft Lectoraat Sport Management & Sport Business en Sport2B gevraagd een studie uit te voeren naar de impact van de TCS Amsterdam Marathon 2024.
De TCS Amsterdam Marathon heeft al vijftig jaar een vaste plek op de Amsterdamse sportkalender. Het evenement combineert een topwedstrijd op wereldniveau met een grootschalig loopevenement voor tienduizenden breedtesporters.
Onderzoek laat zien dat deelname aan internationale hardloopevenementen nog nooit zo populair is geweest (RunRepeat, 2019). Met ruim 48.000 aanmeldingen, waarvan 55% buiten Nederland uit maar liefst 147 nationaliteiten bevestigt de TCS Amsterdam Marathon dit beeld. De lopers namen deel aan verschillende afstanden: ruim 2.000 kinderen aan kinderlopen, 3.000 deelnemers (49% vrouw, 51% man) aan de TCS 8K, 19.500 deelnemers (43% vrouw en 57% man) voor de MIZUNO halve marathon en 22.500 deelnemers (27% vrouw en 73% man) voor de TCS Amsterdam Marathon.
Het evenement faciliteert meerdere deelnemende doelgroepen, van topsporters tot breedtesporters, van verschillende leeftijden. De gemiddelde leeftijd van de 2024 editie was 37 jaar. Op het gebied van competitieve hardloopervaring is ook veel variatie. De ervaring varieert van 0 tot 46 jaar, met een gemiddelde van 9 jaar. Dit geeft aan dat zowel beginners als ervaren lopers aan het evenement deelnemen.
Het faciliteren van (inter)nationale sportevenementen zoals de marathon van Amsterdam is een essentieel onderdeel van het Amsterdamse sportbeleid. Aansprekende top- en breedtesport evenementen zijn zichtbare showcases van het sportieve aanbod van de hoofdstad voor zowel actieve sporters als andere sportgenieters.
Deze rapportage presenteert een brede impactmeting. In totaal hebben er meer dan 5.000 mensen deelgenomen aan vijf deelstudies: een netwerkanalyse en vier studies over de gezondheids-, sociale en economische impact van het loopevenement.
De deelstudies vullen elkaar aan. De netwerkanalyse visualiseert de multisectorale betrokkenheid van talloze publieke en private organisaties. De sociale impactstudie zoomt in op persoonsniveau en brengt de ervaring van 1600 vrijwilligers in kaart. De economische impactstudie richt zich op de gemeente Amsterdam en laat zien dat internationale deelnemers en bezoekers de grootste economische impact op de Amsterdamse economie genereren, in vergelijking met in Nederland woonachtige deelnemers. Internationale reisbewegingen hebben daarentegen ook een grote ecologische voetafdruk, gemeten in CO2 uitstoot. De gezondheidsimpactstudie toont aan dat TCS Amsterdam Marathon bijdraagt aan een gezonde en actieve leefstijl.
De deelstudies worden nu in detail per hoofdstuk gepresenteerd.
Literatuurverwijzing: Broerse, J., Verhoogt, P., Huiszoon, P., Kusters, A., Truijen, J., Roest, J. van der, & Heijnen, G. (2025). Impactrapport TCS Amsterdam Marathon 2024: een brede impactstudie. Amsterdam: Hogeschool van Amsterdam.