Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

Wat betekent topsport voor de samenleving?

auteur(s):
Melman, M., Out, K., Balk, L.
plaats:
Utrecht
uitgever:
Mulier Instituut
jaar:
2024
collatie:
10 p. fig. Met lit. opg.
documenten:

Wat betekent topsport voor de samenleving? De maatschappelijke waarde van topsport volgens de Nederlandse bevolking, factsheet 2024/9

samenvatting:

In dit factsheet wordt een grote groep Nederlanders gevraagd welke positieve en/of negatieve bijdrage topsport volgens hen levert aan de Nederlandse samenleving. Wat is de maatschappelijke waarde van topsport? Een ruime meerderheid noemt een positief antwoord.

Topsport brengt verbinding en saamhorigheid
Veel mensen noemen de verbinding en saamhorigheid die topsport teweeg kan brengen. Ook het (mogelijke) effect op de gezondheid en de inspirerende waarde van topsport zien Nederlanders als positieve effecten.

Negatieve aspecten zijn agressie en geld
Ongeveer een op de vijf gegeven antwoorden was negatief. Vooral agressie en geweld door voetbalsupporters zien Nederlanders als een schaduwkant van topsport. Ook zien mensen de hoge salarissen die sommige topsporters verdienen als oneerlijk vergeleken met andere banen.

Mening hangt samen met achtergrondkenmerken
Of Nederlanders positief of juist negatief zijn over topsport, hangt onder andere samen met bepaalde achtergrondkenmerken:

  • mensen die zelf sporten, zijn vaker uitgesproken over topsport, zowel positief als negatief;
  • hoger opgeleiden zijn vaker positief over topsport dan lager opgeleiden;
  • jongeren (16-19 jaar) en ouderen (65-79) lijken kritischer op topsport dan andere leeftijdsroepen. Zij benoemen vaker negatieve bijdragen van topsport.

Onderzoek onder grote groep Nederlanders
Voor dit onderzoek is in 2022 data verzameld onder 1.498 Nederlanders van 16 t/m 79 jaar via het Nationaal Sportonderzoek. Het onderzoek is uitgevoerd door het Mulier Instituut met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.   

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
030-3041100
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl