Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

Alcoholvrij aanbod in de sportkantine

auteur(s):
Melman, M., Gorp, M. van, Kalmthout, J. van
plaats:
Utrecht
uitgever:
Mulier Instituut
jaar:
2024
collatie:
9 p. bijl. fig. tab.
documenten:

Alcoholvrij aanbod in de sportkantine: als onderdeel van het stimuleren van een gezonde sportomgeving, factsheet 2024/4

samenvatting:

Bij de helft van de sportverenigingen is de verkoop van alcoholvrije drank in de kantine de afgelopen jaren toegenomen. Tegelijk vindt bijna drie kwart de verkoop van alcohol nog onmisbaar. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder verenigingsbestuurders in 2023.

In 2020 waren de inkomsten van alcoholische dranken in de kantine ook voor bijna drie op de vier sportverenigingen onmisbaar. Dat is dus niet veranderd.

Omzet uit alcohol vooral onmisbaar bij teamsportverenigingen
Bestuurders van teamsportverenigingen geven het vaakst aan dat de club de alcoholomzet niet kan missen. Maar liefst negen op de tien noemen de verkoop van alcohol onmisbaar voor de club.

Toename verkoop alcoholvrije dranken, maar nog weinig promotie
De helft van de verenigingsbestuurders ziet een toename in de verkoop van alcoholvrije drank. Twee op de vijf verenigingen stimuleren de verkoop van non-alcoholische alternatieven actief.

Verenigingen kunnen nog wel meer inzetten op zichtbare promotie en lagere prijzen van alcoholvrije dranken. Zo kunnen ze de sportomgeving nog gezonder maken.

Resultaten uit Verenigingsmonitor MI
Voor dit onderzoek hebben in het najaar van 2023 171 sportverenigingen met inkomsten uit kantineverkopen een vragenlijst ingevuld. Deze worden uitgezet via het verenigingspanel van het Mulier Instituut. De vragen over de verkoop van alcoholische dranken konden zo worden vergeleken met 2020.

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
030-3041100
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl