Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

Ervaringen en behoeften van vissende jongeren

auteur(s):
Suijlekom, A. van, Meijde, L. van der, Dool, R. van den
plaats:
Utrecht
uitgever:
Mulier Instituut
jaar:
2023
collatie:
21 p. bijl. Met lit. opg.
documenten:

Ervaringen en behoeften van vissende jongeren: leren van volwassenen en vergelijken met leeftijdsgenoten, maar gezelligheid centraal

samenvatting:

Jongeren die regelmatig vissen willen graag deelnemen aan visactiviteiten. Het liefst doen zij dit samen met anderen. Dat blijkt uit een kwalitatief onderzoek van het Mulier Instituut voor Sportvisserij Nederland.

Veel jongeren vinden vissen leuker als zij dit samen met anderen kunnen doen. Zij hebben behoefte aan sociaal contact, anderen ontmoeten en nieuwe mensen leren kennen.

Activiteiten hengelsportvereniging niet altijd bekend
Lang niet alle jongeren zijn betrokken bij de hengelsportvereniging in de buurt. Ze weten ook vaak niet welke activiteiten die vereniging organiseert. Jongeren die niet bekend zijn met het aanbod willen hier graag meer informatie over.

Visactiviteiten moeten gezellig en leerzaam zijn
Jongeren hebben over het algemeen behoefte aan dezelfde soorten activiteiten. Ongeacht of ze bij een vereniging betrokken zijn. Twee dingen springen eruit:

  • Ze vinden het sociale aspect tijdens visactiviteiten belangrijk. Daarom vinden ze het fijn als er genoeg ruimte is voor sociale interactie, vooral met leeftijdsgenoten.
  • Ze willen graag activiteiten doen waarbij ze nieuwe dingen leren. Bijvoorbeeld vissen met andere technieken of op andere vissoorten. De jongeren leren graag van ervaren volwassen vissers.

Behoefte aan structurele en uitdagende wedstrijden voor jongeren
Een groot deel van de geïnterviewde jongeren wil graag structureel deelnemen aan jeugdwedstrijden. Zij vinden het leuk om zich met leeftijdsgenoten te vergelijken. Sommige jongeren die ervaring hebben met wedstrijdvissen willen graag vaker deelnemen. Anderen zonder ervaring willen het graag proberen. Het is belangrijk dat een wedstrijd uitdagend en prikkelend is. Maar wat een wedstrijd uitdagend maakt hangt sterk af van de persoonlijke voorkeuren van de jongeren zelf. Door met jonge leden in gesprek te gaan kunnen verenigingen daarachter komen. Zo kunnen ze hun activiteiten afstemmen op de behoeften van de jongeren.

Focusgroepgesprekken met vissende jongeren
De onderzoekers voerden zes online focusgroepgesprekken met in totaal 26 jongeren met een VISpas. In de gesprekken stonden de motivatie om te vissen, de ervaringen en de behoeften van de vissende jongeren centraal.

organisatie
plaatsingkenmerk
status
Mulier instituut
BIEB-1007
Wordt niet uitgeleend

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
030-3041100
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl