Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

Buurtsportcoaches over discriminatie in de sport

auteur(s):
Gómez Berns, A., Cremers, R.
plaats:
Utrecht
uitgever:
Mulier Instituut
jaar:
2023
collatie:
9 p. fig. tab. Met lit. opg.
documenten:

Buurtsportcoaches over discriminatie in de sport: kennis en ervaring over discriminatie en sociale uitsluiting, factsheet 2023/19

samenvatting:

De helft van de buurtsportcoaches voelt zich niet vaardig genoeg om sportorganisaties te helpen bij het tegengaan van discriminatie en sociale uitsluiting in de sport. De meesten vinden discriminatie tegengaan wel een belangrijk onderdeel van hun werk. Ze willen hun kennis en expertise hierover vergroten. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder buurtsportcoaches.

Buurtsportcoaches willen hun kennis en expertise vooral vergroten over discriminatie en sociale uitsluiting op basis van:

  • sociaaleconomische status;
  • huidskleur/herkomst;
  • beperking en chronische ziekte.

Helft buurtsportcoaches weet niet of gemeente antidiscriminatiebeleid heeft
De helft van de buurtsportcoaches is er niet van op de hoogte of de gemeente waarin ze werken beleid heeft om discriminatie tegen te gaan. Vier op de tien geven aan dat hun gemeente dit beleid heeft.

Helft buurtsportcoaches wel eens slachtoffer of getuige van discriminatie in de sport
Eén op de vijf buurtsportcoaches heeft zelf wel eens discriminatie of sociale uitsluiting in de sport ervaren. Drie op de tien zijn geen slachtoffer, maar wel getuige van discriminatie geweest.

Buurtsportcoaches die zich identificeren als iemand met een migratieachtergrond, beperking of chronische ziekte of als lhbt+’er (17% van de totale groep) hebben relatief vaak zelf discriminatie of sociale uitsluiting in de sport ervaren.

Onderzoek onder buurtsportcoaches
De resultaten van dit onderzoek komen uit een peiling onder buurtsportcoaches. In februari en maart 2023 hebben 144 buurtsportcoaches de vragenlijst ingevuld. Het Mulier  Instituut heeft deze vragenlijst uitgezet met steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
030-3041100
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl