Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

Publieksonderzoek zwembaden in Nederland 2022

auteur(s):
Hollander, E., Hoekman, R.H.A.
plaats:
Utrecht
uitgever:
Mulier Instituut
jaar:
2023
collatie:
33 p. fig. tab. kaart. Met lit. opg.
documenten:

Publieksonderzoek zwembaden in Nederland 2022

samenvatting:

De gebruikers van de Nederlandse zwembaden zijn positief over het zwembad en de faciliteiten. Zwemmers geven het zwembad gemiddeld een ruime voldoende: een 7,8. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder ruim 26.000 bezoekers van 154 Nederlandse zwembaden.

Zwemmers ervaren zwemmen als een belangrijke activiteit die voldoening en plezier geeft. Daarnaast vinden ze dat zwemmen een positieve invloed heeft op hun fysieke conditie en gezondheid.

Bereikbaarheid goed, drukte en hygiëne kunnen beter
De meeste zwemmers vinden de zwembaden goed bereikbaar met de fiets en de auto. Verbeterpunten zitten vooral in:

  • de ervaren drukte;
  • de schoonmaak en hygiëne van de kleedkamers, douches en toiletten;
  • meer gezond aanbod in de horeca.

Een derde van de bezoekers vindt tarieven te hoog
Een derde van de zwemmers geeft aan dat ze het tarief van het zwembad te hoog te vinden. Datzelfde geldt voor een derde van de afhakers: mensen die eerder wel naar het zwembad kwamen, maar nu niet meer. Het is onduidelijk wat een stijging van deze tarieven, vanwege bijvoorbeeld de stijgende energielasten, zou betekenen voor of zwemmers nog naar het zwembad komen.

Veilige omgeving
Grensoverschrijdend gedrag komt slechts af en toe voor in zwembaden. Het gaat meer om verbaal grensoverschrijdend gedrag (meegemaakt door 4% van de bezoekers) dan om fysiek of seksueel grensoverschrijdend gedrag (beide 1%).

Aangezien elk geval van grensoverschrijdend gedrag er één te veel is, is het aan te raden hier aandacht aan te (blijven) geven. En te bekijken wat nodig is om grensoverschrijdend gedrag in het zwembad verder tegen te gaan.

Zwemactiviteiten verschillen tussen leeftijdsgroepen
Waarvoor mensen het zwembad gebruiken verschilt per leeftijdsgroep. Jongere groepen doen meer aan zwemsport en recreatief zwemmen. De oudste groep doet meer aan banenzwemmen en aan aquafitness en andere doelgroepactiviteiten.

Vragenlijst onder ruim 26.000 bezoekers Voor dit onderzoek hebben 154 Nederlandse zwembaden een vragenlijst uitgezet onder in totaal 26.117 bezoekers van alle leeftijden. Hetzelfde onderzoek is uitgevoerd onder 80 zwembaden in Vlaanderen.

organisatie
plaatsingkenmerk
status
Mulier instituut
BIEB-943
Wordt niet uitgeleend

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
030-3041100
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl

Kunnen we je twee korte vragen stellen?