Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

Kitesurfen in Nederland (intern rapport)

auteur(s):
Heijnen, E., Collard, D.C.M., Venneker, E.
plaats:
Utrecht
uitgever:
Mulier Instituut
jaar:
2022
collatie:
24 p. bijl. fig. tab.
samenvatting:

De Nederlandse Kitesurfvereniging (NKV) is er voor kitesurfers door kitesurfers. Om de kitesurfers goed te kunnen vertegenwoordigen heeft de NKV behoefte aan onderzoek dat inzicht geeft in het aantal kitesurfers in Nederland en hun behoeften.

Daarom heeft het Mulier Instituut een representatieve groep Nederlanders van 18 jaar en ouder gevraagd (via een landelijk panel) of zij in het afgelopen jaar (augustus 2021-augustus 2022) hebben gekitesurft.

Daarnaast hebben de onderzoekers een behoefteonderzoek onder kitesurfers van 18 jaar en ouder gehouden via een online vragenlijst. De NKV heeft deze vragenlijst via verschillende online kanalen uitgezet.

In het afgelopen jaar waren er 300.000 kitesurfers actief in Nederland. Daarvan is 67 procent man. Vergeleken met het landelijke panel zijn de kitesurfers uit het vragenlijstonderzoek iets ouder, zijn ze vaker man (80%) en komen ze vaker uit West-Nederland. Dit betekent dat de resultaten niet gegeneraliseerd kunnen worden naar alle kitesurfers in Nederland.

De kitesurfers in dit onderzoek zijn in grote mate tevreden met de inzet van de NKV voor de kitesurfsport. Ze vinden het belangrijk dat de NKV zich blijft inzetten voor voldoende kitesurfplekken, het legaliseren van kitesurfen in Nederland, de verbetering van kitesurfplekken en het behoud van de verzekering via de NKV.

Voor 42 procent van de kitesurfers in dit onderzoek die geen lid zijn van de NKV is het onduidelijk wat de NKV voor ze kan doen. 28 procent is überhaupt niet bekend met de NKV.

Het grootste deel van kitesurfers (86%) neemt deel aan kitesurfevenementen van de NKV voor hun plezier en vanwege gezelligheid/sociale contacten (71%). Het merendeel (59%) heeft niet deelgenomen aan de veiligheidsclinics en geen gebruik gemaakt van de online veiligheidstips die de NKV aanbiedt.

Vrijwel alle kitesurfspots van Nederland zijn te vinden op de NKV-spotkaart. Acht op de tien kitesurfers in dit onderzoek zijn bekend met deze kaart. Zes op de tien kitesurfers die bekend zijn met de spotkaart vinden dat er een webcam op de spots moet komen te staan, zodat ze bijvoorbeeld de drukte op een spot kunnen inschatten.

Het merendeel van de kitesurfers in dit onderzoek wil door de NKV worden geïnformeerd over spots (83%), over veiligheid (59%) en over beleid (54%).

organisatie
plaatsingkenmerk
status
Mulier instituut
BIEB-934
Wordt niet uitgeleend

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
030-3041100
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl