Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

De meerwaarde van een NKBV-lidmaatschap

auteur(s):
Meijde, L. van der, Lindert, C. van
plaats:
Utrecht
uitgever:
Mulier Instituut
jaar:
2022
collatie:
12 p. bijl.
documenten:

De meerwaarde van een NKBV-lidmaatschap: de resultaten van twee groepsgesprekken met juniorleden van de NKBV

samenvatting:

Jongvolwassenen zien veel verbeterpunten voor hun lidmaatschap van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV). Ondanks dat er diverse voordelen aan verbonden zijn, zoals kortingen op overnachtingen in berghutten en een reisverzekering, heeft het nu vaak beperkte meerwaarde. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder juniorleden van de NKBV (leden van 18 tot 25 jaar).

NKBV moet zich meer richten op jongeren en studenten
De juniorleden hebben het gevoel dat de NKBV niet aansluit op hun generatie. Activiteiten zijn vooral gericht op ouderen en families en minder op jongeren en studenten. Hierdoor verwachten zij geen aansluiting te vinden met leeftijdsgenoten. Dit vormt een drempel om aan activiteiten mee te doen.

Leden die ook zijn aangesloten bij een klimvereniging voor studenten zijn hierdoor eerder geneigd om mee te doen aan activiteiten van die vereniging. Daar weten ze zeker dat ze leeftijdsgenoten kunnen ontmoeten.

Opeenstapeling aan kosten is te groot
De helft van de juniorleden vindt de opeenstapeling aan kosten die verbonden zijn aan een NKBV lidmaatschap te hoog. Het gaat dan om de contributie, de reisverzekering, de klimkaart én eventuele bijkomende kosten voor cursussen en activiteiten. Mede omdat leden een drempel ervaren om aan activiteiten mee te doen, wegen de kosten vaak niet op tegen de baten.

Volgens de respondenten vallen de kosten vooral zwaar voor studenten, die vaak minder te besteden hebben dan werkende leden van 18 tot 25 jaar.

Tips van juniorleden
De respondenten geven enkele tips aan de NKBV om meer juniorleden aan te trekken:

  • Organiseer activiteiten die specifiek gericht zijn op jongeren en studenten.
  • Hanteer een apart tarief voor studenten.
  • Gebruik het verenigingsblad als middel om jongeren meer te betrekken. Bijvoorbeeld door ze stukken te laten schrijven.

Groepsgesprekken met 16 juniorleden
Voor dit onderzoek hebben we twee groepsgesprekken gevoerd met in totaal 16 leden van de NKBV van 18 tot 25 jaar. Daarin hebben we gevraagd naar hun motivatie om lid te zijn, welke voor- en nadelen zij van het lidmaatschap ervaren en welke ideeën zij hebben over hoe de NKBV juniorleden nog beter van dienst kan zijn.

organisatie
plaatsingkenmerk
status
Mulier instituut
BIEB-917
Wordt niet uitgeleend

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
030-3041100
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl

Kunnen we je twee korte vragen stellen?