Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

Huurtarieven gemeentelijke sporthallen, sportzalen en gymzalen 2021

auteur(s):
Eldert, P. van, Hollander, E.
plaats:
Utrecht
uitgever:
Mulier Instituut
jaar:
2022
collatie:
4 p.
documenten:

Huurtarieven gemeentelijke sporthallen, sportzalen en gymzalen 2021, factsheet 2022/12

samenvatting:

Welke huurtarieven hanteren gemeenten en exploitanten voor gemeentelijke sporthallen, sportzalen en gymzalen? Hoe verschillen die tarieven tussen soorten accommodaties, huurders en gemeenten? En hoe ontwikkelen ze zich? Dat volgt het Mulier Instituut de komende jaren in een nieuwe landelijke huurtarievenmonitor. De resultaten voor 2021 zijn nu bekend.

Verenigingen betalen gemiddeld lager tarief dan andere gebruikers
Verenigingen betalen voor gemeentelijke sporthallen, sportzalen en gymzalen gemiddeld het laagste huurtarief. Voor sporthallen betalen ze gemiddeld 40,48 euro per uur, voor sportzalen en gymzalen respectievelijk 23,68 en 12,84 euro per uur.

Andere typen gebruikers, zoals andere organisaties zonder winstoogmerk en individuen, betalen meer voor de huur van deze accommodaties. Voor organisaties met een winstoogmerk gelden doorgaans de hoogste tarieven. Deze organisaties betalen gemiddeld 90,01 euro per uur voor een sporthal, 46,03 euro per uur voor een sportzaal en 25,86 euro per uur voor een gymzaal.

Accommodaties duurder in stedelijke gemeenten
De mate van stedelijkheid van de gemeenten lijkt van invloed te zijn op de hoogte van de huurtarieven voor de accommodaties. In stedelijke gemeenten is het gemiddelde huurtarief voor de gemeentelijke sporthallen, sportzalen en gymzalen hoger dan in minder stedelijke gemeenten.

Accommodaties duurder bij uitbestede exploitatie
Ook de wijze van exploitatie van de binnensportaccommodaties lijkt uit te maken: de huurtarieven voor sporthallen en sportzalen zijn hoger als een andere partij dan de gemeente verantwoordelijk is voor de exploitatie van de binnensportaccommodatie.

Landelijke huurtarievenmonitor
Binnen deze monitor registreert het Mulier Instituut de huurtarieven voor de gemeentelijke sportaccommodaties. Dit doen we aan de hand van openbaar beschikbare overzichten die gemeenten of exploitanten publiceren op hun websites. De komende jaren wordt de registratie van de huurtarieven herhaald om de ontwikkelingen in kaart te brengen.

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
030-3041100
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl