Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

Gezamenlijk inkopen Haagse sportverenigingen

auteur(s):
Kwaasteniet, R. de, Geurink, N.
plaats:
Utrecht
uitgever:
Mulier Instituut
jaar:
2022
collatie:
24 p. bijl. Met lit. opg.
documenten:

Gezamenlijk inkopen Haagse sportverenigingen: wat zijn kansen en uitdagingen?

samenvatting:

Haagse sportverenigingen zien kansen in gezamenlijke inkoop van producten en diensten. Mogelijk kunnen zij hun uitgaven op deze manier verlagen. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder verenigingsbestuurders. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Den Haag.

Verschillende Haagse verenigingen willen starten met gezamenlijk inkopen in een klein verband en met een korte looptijd. Ze willen zich daarbij focussen op producten en diensten die onder verenigingsleden niet emotioneel beladen zijn, zoals onderhoudsmaterialen en energie.

Vooral buitensportverenigingen zien kansen: vooral buitensportverenigingen zien kansen in gezamenlijk inkopen. Zij willen zich daarbij richten op energie, verduurzaming en het bouwen en onderhouden van accommodaties.

Binnensportverenigingen hebben vaker geen eigen accommodatie en zien vooral mogelijkheden in gezamenlijke inkoop van sportmaterialen.

Sleutelrol voor gemeente Den Haag: hoewel Haagse verenigingen potentie zien in gezamenlijk inkopen, zijn zij tot nu toe niet bereid zelf een samenwerkingsverband op te zetten en te coördineren. Dat vinden ze een taak voor de gemeente Den Haag.

De gemeente kan daarbij beginnen met het zoeken van overeenkomsten tussen verenigingen qua inkoopstrategieën en besparingsmogelijkheden. Op die manier kan de gemeente een sleutelrol spelen bij het starten met gezamenlijk inkopen door Haagse sportverenigingen.

Evident is dat verenigingen ook zelf een sleutelrol spelen. Gezamenlijk inkopen gaat pas van start als zij besluiten daaraan deel te nemen.

Meer informatie gewenst over effectiviteit: verschillende bestuurders willen zich mogelijk aansluiten bij een inkoopcollectief als zij meer weten over de effectiviteit daarvan. Het kan daarom helpen als de gemeente en verenigingen die mogelijk zo’n collectief gaan vormen, andere verenigingen informeren over de kansen en uitdagingen van gezamenlijk inkopen.

BOSA-regeling als stimulans: subsidies via de BOSA-regeling kunnen helpen om met gezamenlijk inkopen van start te gaan. Verenigingen kunnen zich daarmee richten op het gezamenlijk inkopen van producten en diensten voor bouw, onderhoud en verduurzaming van hun accommodaties.

organisatie
plaatsingkenmerk
status
Mulier instituut
BIEB-799
Wordt niet uitgeleend

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
030-3041100
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl