Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

Evaluatie licentiestelsel NKBV

auteur(s):
Heijnen, E., Dellas, V., Ooms, L., Lindert, C. van
plaats:
Utrecht
uitgever:
Mulier Instituut
jaar:
2021
collatie:
14 p. bijl.
documenten:

Evaluatie licentiestelsel NKBV: een kwalitatief onderzoek naar de ervaren succesfactoren en verbeterpunten volgens kaderleden van de NKVB

samenvatting:

Kaderleden van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) moeten jaarlijks hun licentie verlengen. De bijscholing die zij daarvoor volgen en de onderlinge kennisuitwisseling daarbij leveren waardevolle kennis en vaardigheden op. Dat blijkt uit een kwalitatieve studie onder 28 kaderleden van de NKBV, uitgevoerd door het Mulier Instituut in opdracht van de NKBV.

Het volgen van bijscholingen voor licentiepunten is voor kaderleden een manier om nieuwe inzichten op te doen en oude kennis op te frissen. Daarnaast vindt tijdens de bijscholingen waardevolle uitwisseling plaats tussen de deelnemende kaderleden. Zo leren ze hoe ze mensen tijdens klim- of bergtochten op een goede manier kunnen begeleiden.

Zelfreflectie gewenst bij beoordeling eigen competenties: naast de bijscholing moeten kaderleden ieder jaar zelf beoordelen of zij nog voldoen aan de vereiste competenties voor hun kaderprofiel. Dat kan door in het digitale licentiesysteem een vinkje te zetten waarmee ze verklaren nog steeds competent te zijn.

Kaderleden vinden dit een sympathieke manier van zelfbeoordeling, maar raden wel een kleine aanpassing aan die uitnodigt tot een moment van zelfreflectie. Bijvoorbeeld door het vinkje te laten controleren door een ander kaderlid of door om een toelichting te vragen bij het aanvinken.

Diepgang en praktijkervaring zijn aandachtspunten: kaderleden waarderen dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het behouden van hun licentie. Wel missen zeer ervaren kaderleden soms diepgang tijdens bijscholingen, omdat zij veel kennis al in huis hebben. Daarnaast zouden kaderleden graag willen dat praktijkervaring ook licentiepunten kan opleveren.

Groepsinterviews over licentiestelsel NKBV: in het kader van dit onderzoek zijn vier online groepsinterviews gehouden met in totaal 28 kaderleden van de NKBV, waaronder leden van het alpien kader, het beroepssportklimkader en het vrijwillig sportklimkader. De data zijn in mei 2021 verzameld.

organisatie
plaatsingkenmerk
status
Mulier instituut
SPVERE-TB-0008
Beschikbaar
Mulier instituut
BIEB-795
Wordt niet uitgeleend

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
0318-490900
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl