Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

Wat kost overgewicht?

auteur(s):
Huiberts, I., Stam, W. van
plaats:
Utrecht
uitgever:
Mulier Instituut
jaar:
2021
collatie:
10 p.
documenten:

Wat kost overgewicht? Een literatuurstudie naar de (financiële) gevolgen van overgewicht bij kinderen, factsheet 2021/9

samenvatting:

Eén op de acht kinderen (4-18 jaar) in Nederland heeft (ernstig) overgewicht. Dit heeft grote gevolgen voor zowel het individu als de samenleving. Dat blijkt uit een literatuuronderzoek van het Mulier Instituut in opdracht van JOGG-Zaanstad en GGD Zaanstreek-Waterland.

Slechtere gezondheid op korte en lange termijn: op korte termijn heeft overgewicht bij kinderen negatieve effecten op hun lichamelijke en psychosociale gezondheid. Ook op de lange termijn heeft het effect, enerzijds door een grotere kans op blijvend overgewicht en anderzijds door blijvende gezondheidseffecten, zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Hogere kosten voor individu en maatschappij: deze gevolgen leiden uiteindelijk tot kosten voor het individu en de maatschappij. De maatschappelijke kosten (zoals ziekteverzuim en verlaagde arbeidsproductiviteit) zijn veel hoger dan de zorgkosten. Daarbij geldt: hoe ernstiger het overgewicht, hoe hoger de kosten. De meeste kosten van overgewicht komen pas op de volwassen leeftijd tot uiting, maar de aanzet hiertoe wordt al gemaakt in de kindertijd.

Blijvende ongelijkheid: overgewicht bij kinderen zet ongelijkheden in gang die niet gemakkelijk terug te draaien zijn. Er ontstaan blijvende verschillen in gezondheid, arbeidsmarktdeelname en inkomen. Om dit te voorkomen moet al in de kindertijd aandacht worden besteed aan preventie en behandeling van overgewicht.

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
0318-490900
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl