Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

Aantal zwembaden in Nederland

auteur(s):
Floor, C., Wezenberg-Hoenderkamp, K.
plaats:
Utrecht
uitgever:
Mulier Instituut
jaar:
2021
collatie:
3 p.
documenten:

Aantal zwembaden in Nederland: overzicht van de zwembaden opgenomen in de Database SportAanbod december 2020, factsheet 2021/6

samenvatting:

Nederland telt in totaal ongeveer 1.900 zwembaden, die ongelijk zijn verdeeld over de provincies. Dat blijkt uit een dataverzameling van het Mulier Instituut, waarvan de gegevens zijn opgenomen in de Database SportAanbod (DSA).

Van de 1.900 zwembaden in Nederland zijn er 625 (openbare) zwembaden van of gesubsidieerd door gemeenten. Daarnaast zijn er ongeveer 600 zwembaden bij campings en bungalowparken. De overige zwembaden zijn te verdelen in zwembaden van zorginstellingen of scholen, van hotels en van sport- of zwemscholen. Een derde van de zwembaden heeft alleen buitenbassins.

In dichtbevolkte gebieden zijn minder zwembaden per 10.000 inwoners dan in dunbevolktere gebieden. Nederland kent zeven gemeenten zonder zwembad, waar de inwoners voor zwemactiviteiten dus zijn aangewezen op zwembaden buiten de gemeentegrenzen. Dat zijn voornamelijk gemeenten tot 20.000 inwoners.

Andere resultaten uit dit factsheet zijn:

  • In bijna de helft van alle zwembaden in Nederland en in drie kwart van de (openbare) zwembaden van gemeenten en stichtingen wordt leszwemmen aangeboden.
  • In ongeveer een derde van de openbare buitenzwembaden wordt in de zomerperiode zwemles gegeven. Bij campings, hotels en zorginstellingen wordt het zwemwater minder vaak voor zwemles gebruikt.
  • Gelderland en Noord-Brabant zijn de provincies met de meeste zwembaden.
  • Zeeland kent relatief veel zwembaden bij bungalowparken, campings en hotels.

In de DSA registreert het Mulier Instituut informatie over de sportaccommodaties in Nederland. Via dit onderzoek is de informatie over de zwembaden in Nederland in die database geactualiseerd.

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
0318-490900
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl