Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

Wandelen op anderhalve meter afstand

auteur(s):
Dellas, V., Stuij, M.
plaats:
Utrecht
uitgever:
Mulier Instituut
jaar:
2021
collatie:
24 p. fig. met lit. opg.
documenten:

Wandelen op anderhalve meter afstand. Een kwalitatief onderzoek naar ervaringen van deelnemers en professionals met de Nationale Diabetes Challenge Light in tijden van corona.

samenvatting:

Veel deelnemers (80%) van de Nationale Diabetes Challenge (NDC) keken uit naar de wandeltrainingen die in september 2020 van start gingen, in een periode waarin de coronamaatregelen waren versoepeld. De motieven voor deelname waren vooral gerelateerd aan gezondheid en sociaal contact. Twee derde vond het belangrijk om tijdens het wandelen anderhalve meter afstand te houden. Betrokken professionals gaven aan dat het wel een uitdaging was om deze coronamaatregel te handhaven.  

Professionals vonden het vanwege corona belangrijk deze wandelgroepen, die specifiek bedoeld zijn voor mensen met diabetes en/of andere chronische aandoeningen, te organiseren. Deelnemers vertelden blij te zijn dat de NDC (in aangepaste vorm) ze weer een vast beweegmoment in de week bood. Wel misten ze enkele sociale aspecten, zoals een arm om de schouder of een kopje koffie na afloop. Daarbij leverde de continue aanscherping van de maatregelen vanaf half oktober voor professionals steeds weer dilemma’s op over het wel of niet voortzetten van de wandeltrainingen en zo ja, op welke manier. 

Bovenstaande resultaten komen uit een onderzoek dat het Mulier Instituut in het najaar van 2020 uitvoerde naar de aan de coronamaatregelen aangepaste editie van de NDC. De NDC is een jaarlijks terugkerende wandelinterventie van de Bas van de Goor Foundation, waarbij zorg- en sportprofessionals lokaal wekelijkse wandelingen organiseren om te trainen voor een vierdaagse. Het onderzoek maakt deel uit van een groter onderzoeksproject ‘Kwetsbare personen in beweging: aanpassing van het beweegaanbod aan het nieuwe normaal’, dat is gefinancierd door ZonMw.  

Download hier het samenvattende factsheet: Nationale Diabetes Challenge Light. Ervaringen met een aangepast wandelinitiatief als gevolg van de coronamaatregelen in 2020 

Download hier de kwantitatieve rapportage: Nationale Diabetes Challenge in coronatijd: wensen en behoeften van deelnemers 

organisatie
plaatsingkenmerk
status
Mulier instituut
GEZO-TB-0014
Beschikbaar
Mulier instituut
BIEB-739
Wordt niet uitgeleend

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
030-3041100
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl