Gegevens uit Kennisbank
Terug naar zoekresultaten

Behoefte aan zwemwater op Goeree-Overflakkee

auteur(s):
Floor, C., Brus, J., Hoekman, R.H.A.
plaats:
Utrecht
uitgever:
Mulier Instituut
jaar:
2020
collatie:
43 p. bijl. fig. tab. Met lit. opg.
documenten:

Behoefte aan zwemwater op Goeree-Overflakkee: Inzicht in de behoefte aan overdekt zwemwater nu (2019) en in de toekomst (2025 en 2035)

leeswijzer:

Dit onderzoek, uitgevoerd door het Mulier Instituut in opdracht van de gemeente Goeree-Overflakkee, geeft inzicht in de huidige en toekomstige behoefte aan zwemwater in deze gemeente. 

De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek zijn: in de gemeente Goeree-Overflakkee zijn drie gemeentelijke overdekte zwembaden gevestigd met een indeling die niet aansluit bij de huidige behoefte aan zwemwater in de gemeente. Alle drie de zwembaden beschikken over een vierbaans 25-meterbassin met een vrij hoge temperatuur. Voor de zwemsport biedt dit onvoldoende mogelijkheden voor trainingen en wedstrijden op het gewenste niveau. Voor banenzwemmen en doelgroepactiviteiten biedt de hoge watertemperatuur weinig mogelijkheden tot verscheidenheid in het aanbod.

Vanuit deze bevindingen en de behoefte om sportaccommodaties te verduurzamen, wordt geadviseerd om in de toekomst te komen tot één of twee overdekte zwembaden in de gemeente met een indeling passend bij de behoefte.

Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar de mogelijkheid om te voorzien in een groter 25-meterbassin zodat beter voldaan kan worden aan de wensen van de zwemsport. Ook worden de mogelijkheden verkend om te voorzien in meerdere bassins op één locatie, zodat de watertemperatuur per bassin kan verschillen.

In het onderzoek zijn drie scenario’s uitgewerkt waarin verschillende keuzes doorgerekend zijn op het gebied van de beschikbare capaciteit zwemwater, gemiddelde reisafstanden, exploitatie en functie voor het toerisme op het eiland. De gemeente kan met deze scenario’s een onderbouwde keuze maken voor de toekomst.

organisatie
plaatsingkenmerk
status
Mulier instituut
RUIM-TB-0022
Beschikbaar
Mulier instituut
BIEB-702
Wordt niet uitgeleend

Publicaties worden niet uitgeleend aan externen. Inzage op verzoek.

Mulier Instituut
030-7210220
info@mulierinstituut.nl

Kenniscentrum Sport & Bewegen
030-3041100
info@kenniscentrumsport enbewegen.nl

KVLO
030-6920847
info@kvlo.nl

VSG
070-3738055
info@sportengemeenten.nl